Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleskola fick miljöpris

/
  • Brynässpelarna Ove Mohlin och Adam Andersson delade ut diplom till alla klasser i Hagaströmsskolan i december förra året. De var dagens överraskning där hälso- och miljöprojektet

GÄVLE Trafiksäkerhets- och miljöprojektet i Hagaströmsskolan fick ett hedersomnämnande när Vägverkets miljöpris 2003 delades ut i Stockholm på tisdagen.

Annons
Höstterminen förra året hade skolan och Tekniska kontoret ett samarbete som gick ut på att minska bilskjutsandet av barn till skolan.
Syftet var tredubbelt, att öka trafiksäkerheten , att minska miljöbelastningen och att få barnen att må bättre genom att gå eller cykla till skolan.
Eftersom en majoritet av skolans elever blev skjutsade till skolan åtminstone någon gång varje vecka uppstod ofta trafikkaos vid infarten. Massor av bilar stannade utanför för att lämna av barn vid ungefär samma tid inför skolstarten.
Projektet avslutades i slutet av förra året. Det var så framgångsrikt att skolan fortsatte på samma spår under vårterminen i år. Effekterna kommer därför att bli långvariga.
Åke Ståhlspets, Gävles cykelsamordnare, höll i trådarna tillsammans med lärare på skolan.
Barnen fick själva söka förmå sina föräldrar till att minska sitt bilskjutsande. De lyckades väldigt bra. Skjutsandet till och från skolan minskade med ungefär 70 procent under mätperioden.
Ståhlspets mottog både skolans och Tekniska kontorets pris vid en miljökonferens som Vägverket anordnade. Utdelare var generaldirektör Ingemar Skogö.
- I morgon (i dag) ska jag åka till skolan och överlämna diplomet, säger en glad Ståhlspets.
Projektet har fått efterföljare i Luleå och Västerås.
Genom uppmärksamheten som följer av priset är Ståhlspets övertygad om att fler skolor kommer att haka på idén.

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons