Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlestudenter länge arbetslösa

GÄVLEEn akademisk examen är inte nödvändigtvis en biljett ut i arbetslivet. Tvärtom visar en ny undersökning att arbetslösheten i vissa utexaminerade studentkullar är högre än i samhället i övrigt.

Annons
I rapporten rangordnas 25 högskolor och universitet utifrån arbetslöshetsgraden hos före detta studenter.
De stora och gamla lärosätena har de mest positiva siffrorna och ligger i topp. Högskolan i Gävle befinner sig långt ner på listan.
- Man kan tänka sig att anledningen är regionala skillnader på arbetsmarknaden. I Gävle är arbetslösheten generellt högre jämfört med Stockholm och vissa andra stora universitetsorter, säger Leif Svensson, rektor för Högskolan i Gävle.
Studien har genomförts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, och utgår i från 35 000 studenter uppdelade på två kullar; den ena tog examen under 1991 och den andra under 1994. De som tagit emot ersättning från arbetslöshetskassan definieras som arbetslösa.
Under 1999 var arbetslösheten i genomsnitt 6,3 procent i den första kullen och 11,1 procent i den andra.
När det gäller den första gruppen studenter ligger Högskolan i Gävle på medel. I den andra är däremot arbetslösheten bland de forna Gävlestudenterna betydligt högre än genomsnittet. Siffran 18,2 placerar högskolan på näst sista plats i statistiken.
- Många av dem som studerat hos oss väljer nog att stanna i hembygden och vara arbetslösa ett tag i väntan på jobb i stället för att åka till Stockholm på en gång, säger Leif Svensson.
KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg har de bästa siffrorna medan några av de små och mindre namnkunniga högskolorna ligger sämre till.
Lever statustänkandet kvar hos arbetsgivarna?
- Det finns en lite föraktfull inställning och en misstänksamhet mot nya uppstickare, både i näringslivet och i samhället i övrigt. Vi tycker det är orättvist och det är någonting vi ständigt måste kämpa emot. Men inställningen brukar försvinna med tiden. Många var exempelvis skeptiska till de nya högskoleingenjörerna i början på 90-talet men nu har man upptäckt vilken tillgång de är.
- Kvalitetsgranskningarna visar dessutom att det inte finns någon grund för arbetsmarknadens skepsis. Flera stora universitet har fått gult kort från Högskoleverket, men Gävle har aldrig fått något sådant, säger Leif Svensson.

Mer läsning

Annons