Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävletullare gjorde rekordbeslag

/
  • Foto: OLA SVÄRDHAGEN/LJUSNAN Rekordbeslag. Det beslagtagna partiet kom till Sverige på ett ryskt fartyg. För att dölja cigaretterna var dessa placerade mitt inne i virkesbuntar. Hela virkeslasten bestod av 104 sex meter långa buntar och arbetet med att söka igenom dessa kommer att ta ytterligare ett par dagar för tullen. Ett tiotal man arbetar med att öppna buntarna och när cirka hälften av dessa gåtts igenom hade samtliga innehållit cigaretter.

GÄVLE/SÖDERHAMN
25-27 miljoner smuggelcigaretter.
Det blev slutresultatet av Gävletullens granskning av ett virkesparti i Söderhamn.

Annons
- Det är klart pulsen stiger när man gör ett sånt här beslag, säger tulltjänstemannen Göran Olsson från Gävle.
I måndags fick tullmännen Göran Olsson och Jonny Lindberg från Gävle ett tips från tullen i Danmark. De hade stoppat en långtradare med virke från Söderhamn som vid en närmare koll visade sig dölja mängder med cigaretter.
Göran Olsson och Jonny Lindberg åkte upp till Söderhamn för att undersöka tipset. I Stugsunds hamn hittade de ett misstänkt virkesparti från Ryssland som legat där i två veckor.
- När vi öppnade den första trälåren förstod vi att vi hittat cigaretterna, säger Göran Olsson.
Men det tog inte slut där. Nästa trälår var också full med cigaretter. Sen öppnade de ytterligare 15 trälårar som alla var fulla med cigaretter.
- Då började vi inse vidden av det hela, säger Göran Olsson.

104 balar

Smuggelcigaretterna, som kommer från Ryssland, var gömda inuti virkesbalar. Virket hade snickrats ihop till lådor och inuti varje låda låg 1 500 inplastade cigarettlimpor.
Virket hade dränkts in i vatten för att bli så pass tungt att hamnpersonalen som lossade lasten från fartyget inte skulle misstänka något.
Sammanlagt lossades 104 virkesbalar från det ryska fartyget. Åtta av dem har beslagtagits av tullen i Danmark.
Nu sliter 13 tulltjänstemän för fullt med att öppna de 96 resterande virkesbalarna. I går kväll hade de hunnit med att öppna en fjärdedel och det mesta tyder på att alla virkesbalar kommer innehålla cigaretter.
Stämmer det rör det sig om ungefär 27 miljoner cigaretter till ett värde av 40 miljoner kronor. Det är i så fall Sveriges största beslag av smuggelcigaretter någonsin.

Smugglarna fria
Fartyget som lossade lasten har tidigare lossat två liknande virkesleveranser i Stugsunds hamn som troligen också innehöll cigaretter.
Tullmyndigheten vet vilket fartyget är och det är nu eftersökt. Smugglarna går än så länge fria.
- Vi har några misstänkta för det här men än så länge har vi inte gripit någon, säger Bernt Irén, gränsskyddschef i Mälardalens tulldistrikt.
Varför virkesbalarna bara legat i hamnmagasinet i två veckor utan att någon hämtat upp dem är också oklart. Bernt Irén misstänker att något i smugglarnas led inte har fungerat som de tänkt sig.
Beslaget innebär en hel del jobb för de tulltjänstemän som är på plats.
- Nu kommer vi fortsätta att öppna balarna och sen packa in cigaretterna i containrar. I värsta fall kommer det bli helgarbete, säger Göran Olsson.
Det kommer att krävas sammanlagt sju containrar för att rymma cigaretterna. Containrarna ska sedan vidare till Stockholm där de lagras tills det att utredningen är klar.
Efter det kommer cigaretterna troligen att brännas.

DANIEL SIKSJÖ
026-15 96 12

Mer läsning

Annons