Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD har tagit tempen på köttfärsen

/
  • Foto: GUN WIGH Varmt. Termometern visar åtta plusgrader. Fyra grader för mycket. De flesta butiker som GD har besökt menar att kylarna blir varmare just medan de frostas av, och att det är skälet till att temperaturen är för hög.

GÄVLEKöttfärsen i butikernas kyldiskar är för varm.

Annons
Av åtta besökta butiker i Gävle höll bara en enda de föreskrivna +4 grader.
Enligt butikerna berodde den höga temperaturen på att kyldiskarna frostades av, eller att köttfärsen nyss fyllts på.
I var och varannan butik ligger det en servicekille från företaget Kylproduktion och skruvar under kylar och frysdiskar. Den höga luftfuktigheten i kombination med den intensiva värmen har fått många kylaggregat att strejka.
De isar helt enkelt igen.
Men trots det gäller föreskrifterna: Köttfärs är en känslig råvara som ska förvaras vid max + 4 grader. Fyra grader kallare än övrigt kött i affärerna.

Kylskåpstemperatur
Och när GD gav sig ut med en infraröd termometer i går var det inte tillräckligt kallt på mer än ett ställe.
Däremot höll sig samtliga under 8 grader. Det vill säga kylskåpskallt. Det innebär att köttfärsen knappast är dålig. Däremot förkortas hållbarheten en del när den förvaras i för hög temperatur.
Och glädjande nog kunde alla butiker visa upp en utförd egenkontroll. Det innebär att man har kontrollerat temperaturen på köttet när det kommer till butiken, och att man minst en gång i veckan har undersökt om kylar och frysdiskar håller rätt temperatur.
Flera butiker har valt att sätta upp sina kontrollscheman väl synliga för kunderna. Ett sätt att visa att man bryr sig om god kvalité.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

o Temperaturen är i samtliga fall mätt på det yttersta, översta paketet köttfärs i kyldiskarna. Det är oftast där temperaturen är som högst.
Mätningen är gjord med en infraröd digital termometer från kommunens bygg- och miljökontor.

Hemköp klockan 10.55
Uppmätt temp: 7,5 grader
Kommentar:
-Kylproduktion höll på att frosta av kyldisken när mätningen gjordes. Dessutom var köttfärsen nyligen utlagd.
Håkan Elander, butikschef.

ICA Maxi klockan 11.20
Uppmätt temp: 4,5 grader
Kommentar:
-De har lastat lite för högt. Det finns en gräns i disken som man inte får fylla över. Sedan kan det vara en kund som just har varit och ryckt i paketen.
Johan Bohlin, färskvaruchef.

Konsum Krysset klockan 11.40
Uppmätt temp: 8 grader
Kommentar:
-Det är bara för att kyldisken frostade av just då. Det gör den fyra gånger per dygn. Nu går både kylar och frysar för fullt i värmen. Vi ska installera ett nytt luftkonditioneringssystem i butiken. Förhoppningsvis hjälper det en del.
Tomas Gunnarsson, butikschef.

Willys klockan klockan 12.00
Uppmätt temp: 4 grader. (godkänt)
Kommentar:
-Köttet i disken är ungefär en timma gammalt. Att kylarna håller rätt temperatur kontrollerar vi en gång i veckan. Dessutom gör vi stickprov på allt kött som kommer till butiken.
Per Pettersson, köttansvarig.

Sohlbergs ICA klockan 13.05
Uppmätt temp: 6,5 grader
Kommentar:
-Det är avfrostning just nu, det höjer temperaturen. Dessutom är det extremt varmt, det är 28 grader i luften. Sedan är det alltid det yttersta paketet som kunderna tar upp och tittar på, då tar de bort kyla från disken.
Pentti Sandström, chark & färskvaruansvarig.

Konsum Eken klockan 13.15
Uppmätt temp: 7,5 grader
Kommentar:
-Kylproduktion har just varit här. Det var någon ventil som hade hakat upp sig. Jag malde upp kött efter lunch och lade ut. Men det ska ju vara fyra frader, så det är helt klart för varmt.
Leif Eklund, charkansvarig.

Domus City, 13.45
Uppmätt temp: 6,5 grader
Kommentar:
-Jag har ingen bra förklaring till att det är för varmt, men just i dag har vi problem och Kylproduktion är här. Det är alltid problem med den här fukten och värmen som är just nu. Det är någonting som krånglar varje vecka.
Birgitta Fagerlund, livsmedelschef.

ICA Spegeln, klockan 14.05
Uppmätt temp: 5 grader
Kommentar:
-Köttfärsen är ju så pass känslig så det hade naturligtvis varit bättre om det varit ännu lägre. Sedan vet man ju inte om någon har stått och hållit i den nyss, den låg ju lite på kant.
Elisabeth Björk, butiksägare.

Mer läsning

Annons