Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefleortens vd om att tio sägs upp: Oro på mejeriet

/

Beskedet om att tio anställda sägs upp skapade oro på Gefleortens mejeri. Samtidigt menar vd Magnus Lindberg att åtgärden var väntad.
– Det är ingenting som kommer plötsligt utan resultatet av ett ganska långt arbete, säger han.

Annons

På onsdagen kunde GD berätta att Gefleortens mejeri säger tio av sina totalt sjuttio anställda. Av de som varslas finns två på tjänstemannasidan och åtta är kollektivanställda. Arbetsgivaren förhandlar fortfarande med facket om uppsägningarna, men alla anställda har informerats.

– Just nu har vi nog en oro på mejeriet. Det är många som går och väntar på ett besked, men under nästa vecka bör alla ha fått reda på vad som gäller för just dem, säger Magnus Lindberg.

Företaget går också från tre- till tvåskift och inför andra förändringar för att minska kostnaderna. Orsaken är det ansträngda läget i mjölkbranschen.

Under 2015 pressades världsmarknadspriset på mjölk ner, bland annat på grund av överproduktion i världen. Något som påverkar också Gefleortens mejeri även om företaget producerar mest för den svenska marknaden.

Dessutom dricker svenskarna stadigt mindre mjölk.

– Vi blir speciellt påverkade när mjölkkonsumtionen minskar. Vi har en väldigt stor andel mjölk och andra färska produkter, och producerar ingen ost eller mjölkpulver, säger Magnus Lindberg.

För Gefleortens mejeri har följden blivit en minskad försäljning med omkring fyra procent förra året. Och att höja priserna på produkterna ses inte som ett alternativ för att förbättra lönsamheten. Detta trots att många konsumenter säger sig vara beredda att betala mer för mjölken, och att Magnus Lindberg upplever att Gefleortens har ett stort stöd i Gästrikland.

– Samtidigt ser vi att när man väl står i butiken är det kanske inte bara den lokala mjölken som gäller, utan man väljer de billigare produkterna. Men vi jobbar med att höja priserna i den mån det är möjligt, säger han.

Parallellt med nedskärningarna i personalstyrkan gör företaget andra förändringar för att få ner kostnaderna. Gefleortens investerar och letar samarbeten för att kunna producera andra produkter som kunderna vill ha, som kvarg eller laktosfritt.

Räcker det här eller kan det komma fler nedskärningar?

– Vi tror att det räcker. Om det inte blir drastiska förändringar i branschen så kommer det att göra det, säger Magnus Lindberg.

Mer läsning

Annons