Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger inte upp kampen mot masten

/
  • Marianne Hillström, Stina Eriksson och Kristina Löfström tänker  inte låta sig köras över i fråga om 3G-masten i bakgrunden. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE 3G-masten bakom ICA-butiken i Björsjö saknar tillstånd.
Marianne Hillström, som bor 200 meter från masten, överklagade bygglovet till länsrätten och fick rätt.

Annons
Det är formella skäl, man har inte prövat sakfrågan, som gör att länsrätten nu har återvisat ärendet till Bygg & Miljö. Men Marianne Hillström ska fortsätta att överklaga masten så långt det går, säger hon.
- Både operatören och kommunen visste att jag bor 200 meter härifrån. Ändå tog de ingen hänsyn, konstaterar Marianne Hillström som är elöverkänslig sedan i början av 1990-talet.
- På det här sättet skapar samhället funktionshindrade, säger hon.
Masten i Björsjö hör till de 3G-master som fick bygglov av handläggaren på Bygg & Miljö på delegation förra våren. Av beslutet framgår inte varför byggloven beviljades. Det är det som länsrätten slår ner på och som man menar att både kommunen och länsstyrelsen missat.
- Det finns ett 50-tal master som fått bygglov på samma sätt och som därför kan vara olagliga om någon överklagar dem, säger Kristina Löfström från Nätverket mot 3G i Gävle, som stödjer Marianne Hillström i hennes kamp mot 3G-masten.
Byggnads- och miljönämnden har fel när man säger att frågan om strålning från 3G-masterna inte är en fråga för kommunen, menar Kristina Löfström:
- Kommunen ska välja den bästa placeringen, den som ger minst påverkan. Men för att klara det måste operatörerna naturligtvis föreslå alternativa placeringar och det gör de inte, säger hon.

För Marianne Hillström är 3G-masterna ett stort bekymmer. Hon känner av strålningen i form av yrsel och ögonbesvär så snart hon inte har en byggnad mellan sig och masten.
- Jag har helt slutat att gå ut på promenad. Det finns ju master överallt nu, säger hon. Det är hemskt att myndigheterna negligerar de minst 200 000 personer som är elöverkänsliga. Tänk om man sa så när det gäller nötallergiker?säger Stina Eriksson, som också är med i nätverket.
Sedan Björsjömasten fick sitt tillstånd har rutinerna ändrats. Numera förses varje beslut med en text där man hänvisar till olika paragrafer, och om privatpersoner oroat sig för masternas strålning lovar man att föra den oron vidare till strålskyddsinstitutet och miljödepartementet.
När Bygg- och miljökontoret nu får tillbaka ärendet kommer byggnads- och miljönämnden att få besluta om masten och man skriver ut ett nytt beslut där skälen anges. Däremot planerar man inte att gå ut och höra vad grannarna har för åsikt.
- Nej, det är ju bara formella invändningar som länsrätten har haft och masten står ju redan där, så det tänker vi inte göra, säger Lars Skogsberg, bygglovschef på Gävle kommun.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons