Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerdas märs dragplåster på båtmässa

/
  • Foto: EMMA EDERYD Gerdavänner. Åke Åberg, Ingvar Henricson, Nagamon Svensson, Lars-Ivan Centerfalk och Lars Rosenblom medverkade vid informationen i den blivande båtmässemontern.

GÄVLE
Briggen Gerda ser oansenlig ut under sitt presenningtak vid utrustningskajen på Gerdavarvet. Men i början av maj ska hon börja skjuta i höjden.

Annons
Då startar riggningen. Först ska dock Gerda marknadsföras för sjunde gången på Allt för sjön på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Årets monter är uppbyggd kring Gerdas märs, en plattform som ska sitta 15 meter över vattenytan där stormasten slutar och där nästa mastdel, märsstången, börjar.
Det finns också andra riggdelar i montern, block och jungfrur bland annat. De som är intresserade av riggningen i detalj kan studera en prydlig riggritning.
Gerdas rundhult, allt trä i master och rår väger drygt åtta ton. Till detta kommer stålbeslag. Fem kilometer tågvirke och närmare två kilometer stålvajer kommer att gå åt. I riggen ingår också 88 jungfrur, dåtidens vantskruvar, och 281 block i olika storlekar.

Mast ska på plats
Gerdas rigg ska bära 650 kvadratmeter segel som under goda förutsättningar kommer att driva briggen med större kraft än dieselmotorns 550 hästkrafter.
Alla intresserade kan redan nu pricka in 17 maj i almanackan. Då lyfts stormasten på plats.
Det blir tredje märkesdagen sedan Gerda började byggas. Den tidigare var kölsträckningen och sjösättningen.
Nu vågar projektledaren Åke Åberg lova ut den fjärde märkesdagen tidsmässigt.
- Nästa höst ska vi kunna provsegla. 2005 kommer vi att sälja biljetter till turer med Gerda, säger han trosvisst.
Det senaste året har arbetet med Gerda ökat takten. Men så jobbar också fler än tidigare med projektet. Förutom tolv anställda är närmare 70 personer verksamma på varvet. Till dessa kommer ett antal som jobbar ideellt flertalet dagar samt en kvällsgrupp som gör en insats en gång i veckan.
Föreningen Briggen Gerdas satsning på båtmässan i Stockholm ses som ett viktigt inslag i projektet.
- Jag tror att vi är ett välkänt inslag på mässan numera. Föreningen har många medlemmar utanför Gävle. Åtskilliga besöker oss på båtmässan får att få information om vad som hänt sedan förra mässan, säger han.
I Gerdas monter säljs i år två nya böcker med anknytning till Gävle och gamla båtar. Det är Ingvar Henricsons Drömmar om seglande skepp som han skrivit med utgångspunkt från 56 fartygsmålningar ur länsmuseets samlingar. Den andra boken är skriven av Peter Lindberg, Gävledykaren som i slutet av 1990-talet bärgade champagne och konjak från Jönköping, ett fartyg som sänktes av tyskarna utanför Raumo under första världskriget. Bokens titel är "Champagnevraket Jönköping, berättelsen om en obetydlig liten skuta."
Föreningen Gerda ställer också ut två mindre båtar i Älvsjö. I entréhallen visas kopian av en skötbåt från slutet av 1800-talet som rekonstruerats av båtbyggarutbildningen vid varvet. Dessutom visas den jaktkanot som några arbetslösa byggnadsarbetare började bygga på varvet för fyra år sedan.

OLLE HILDINGSON
026-159638
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons