Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Getingsanerare i overall

GÄVLE
Förra årets getingsommar börjar få effekter även i år.

Annons
Alla drottningar som har överlevt vintern har nu byggt nya samhällen, och för Anticimex är det fullt upp med getingbekämpningen.
- Allt fler är ju allergiska mot getingar. Då måste vi ta bort dem, säger Rolf Wickenberg på Anticimex.
Gefle Dagblad träffar honom vid ett hus i Villastan i Gävle. Vid altanen hänger ett getingbo som ännu inte hunnit bli så stort. Men de växer fort, och det är bäst att få bort det innan det innehåller allt för många getingar.
Rolf Wickenberg kryper i sin skyddsdräkt och pumpar upp trycket i tanken med insektsmedel. Sedan går han till anfall mot boet men några snabba sprut med munstycket.

Dödar alla i boet
På en minut är det över. Boet ramlar ner och de döda getingarna följer med i fallet.
- De getingar som är ute och flyger dör när de kommer tillbaks och försöker krypa in i resterna av boet. Resten virrar omkring och blir troligen fågelmat, förklarar Rolf Wickenberg.
Men han är inte ledsen för det. Getingar är ett skadedjur som inte pollinerar växter särskilt bra jämfört med bin och humlor. Däremot är de farliga för människan. Ett enda stick kan döda en människa som är överkänslig för giftet.
I går fick en man från Valbo föras till sjukhus sedan han blivit stucken. Mannen var en känd allergiker, och sjukhuset intog högsta beredskap. Men allt gick bra den här gången.

Förra året extremt
Rolf Wickenberg och hans kollegor rycker ut varje dag och besprutar getingbon. Men det är inget jämfört med förra året då de bara i Gävleområdet besprutade tusentals getingbon.
Trots den insatsen har alltså mängder av getingdrottningar lyckats överleva vintern. Rolf Wickenberg förklarar att boet överges till vintern, och alla utom drottningen i getingsamhället dör.

Bygger nytt
Men drottningen är dräktig när hon går i vinteride i någon vägg eller liknande, och när vårsolen tittar fram sätter hon genast igång med att bygga ett nytt samhälle.
Så getingsommar, det kan det bli även i år.
Om värmen håller i sig.


MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons