Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gift i beslagtagen burk

GÄVLEDen så kallade Videomannen, en 33-årig gävlebo som misstänks för grovt barnporrbrott och för att ha filmat och förgripit sig på en sovande kvinna i ett tält, hade tillgång till cyanid.

Annons
Ämnet, som är dödligt även i mycket små doser, förvarades i bostaden.
Gävlepolisen kunde vid husrannsakan, för utom videokassetter och barnporrbilder, även beslagta en behållare vars innehåll enligt märkningen skulle vara cyanid.
- Vi öppnade den inte, säger Leif Zachrisson, utredaren som driver fallet.
Behållaren, av ungefär en vitaminburks storlek, sändes omedelbart till Statens rättskemiska laboratorium i Linköping för analys.
Testerna visade att innehållet var det fruktade ämnet cyanid.
33-åringen har förhörts om anledningen till att han förvarade cyanid i sin bostad. Mannen har haft svårt att lämna entydiga svar, men har enligt vad två olika källor berättar för Gefle Dagblad sagt sig överväga självmord med cyaniden.

Från arbetsplatsen
- Jag antar att han tagit det från sin arbetsplats för länge sedan. Det finns inga misstankar att han hade tänkt använda det mot någon annan, säger Micael Dahlberg, kammaråklagare.
Såvitt känt är det bara 33-åringens egna uppgifter som stöder självmordsteorin. Det kan dock betraktas som uteslutet att 33-åringen tänkt söva kvinnor med cyaniden för att sedan förgripa sig på dem.

Hade avlidit
Vid ett sådant försök hade offret sannolikt avlidit.
Trots att cyanid inte får innehas utan tillstånd väljer åklagaren att inte åtala 33-åringen för innehavet.
- Det saknar betydelse ur straffvärdessynpunkt, säger Micael Dahlberg.
Straffet om 33-åringen fälls enligt åtalspunkterna om grovt barnpornografibrott och sexuellt utnyttjande blir inte längre om brott mot miljöbalken läggs till listan.
Bevisläget är sådant att en fällande dom är mest trolig.
33-åringen, som är inlåst i en häktescell i polishuset i Gävle, har genomgått en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning.
Psykiatern som undersökte 33-åringen rekommenderade en utvidgad undersökning. Om så ska ske beslutas dock inte före rättegången.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons