Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glad Bernt får hem tidningen

/
  • Foto: NICK BLACKMON Lyckliga. I 44 år har Bernt och Rut Andersson fått åka 4,5 kilometer till Smörnäs för att hämta tidningen. Men sedan GD kontaktade posten har de tänkt om. Nu ska brevbäraren börja köra hem till Bernt och Rut på Införåvägen. - Det här var en riktigt god nyhet, säger Bernt.

OSLÄTTFORSDet var en ledsen Bernt Andersson som ringde till Gefle Dagblad för några veckor sedan.Han var rädd att han skulle behöva säga upp sin prenumeration som han haft i 44 år.

Annons
Posten ville nämligen ha 4 800 kronor om året för att köra fram till hans hus, och han tyckte att det blev lite för dyrt.
Men i går kunde Gefle Dagblad göra Bernt riktigt glad: Sedan GD engagerade sig i ärendet har Posten ändrat sig!
- Tack, det var en glädjande nyhet, utbrast Bernt när GD i går morse gav honom beskedet.

Bara tre hushåll
Bernt Andersson och hans fru bor på en 4,5 kilometer lång grusväg i Smörnäs, Oslättfors. På den vägen finns bara deras hus och ytterligare två hushåll.
Det är för lite för att Posten ska svänga in, så de boende har sina brevlådor i Smörnäs.
Men eftersom Bernt och hustrun Rut börjar bli gamla, liksom en av grannarna, tycker de att det börjar bli krångligt att hämta tidningen ute vid vägen.
Så en granne ringde till Posten för att fråga om de kunde få flytta in sina brevlådor.
- De ville ha 10 000 per år för det, delat på tre hushåll. Det var väldigt mycket pengar tyckte vi. Men så började grannen bråka, så de sänkte det till 8 000 kronor, berättar Bernt.

För dyrt
Men den tredje grannen tyckte att det fortfarande skulle bli för dyrt och drog sig ur.
Då kontaktade Bernt GD för att få hjälp.
GD ringde till Posten som förklarade att Post- och telestyrelsens regler var tydliga. Två hushåll per två kilometer är kravet för att postbilen ska svänga in. Annars måste man vara över 80 år för att få service.
Och några undantag för en 77-åring och hans 74-åriga fru verkade inte troligt.
- Vi kan inte agera helt och hållet på eget initiativ. Lantbrevbärare är vi ju på uppdrag av staten, sa postchefen Kenth Larsson.

Regler
Ytterligare samtal till Posten ledde bara till att GD:s reporter fick lära sig Post- och telestyrelsens regler mycket väl.
Men i går, dagen efter ryktesspridningen om att posthanteringen skulle privatiseras läckte ut, ringde Kenth Larsson upp GD igen.
- Ni har ju visat sånt intresse för de här som bor uppe i Oslättfors, så jag tänkte att ni ville veta att vi kommer att köra ut till dem, säger Kenth Larsson och fortsätter:
- Vi har kommit fram till att åldern har betydelse i det här fallet. Vi tycker att 77 eller 80 eller 83 inte spelar så stor roll, det är svårt att sätta en gräns.
Så nu ska grannarna på Hällsjövägen och Införåvägen få sätta upp en egen grupp brevlådor vid sina infarter från Oslättforsvägen. Åtskilliga kilometer ut i skogen.
Och Bernt Andersson kan fortsätta läsa Gefle Dagblad så länge han vill.
- Och du ska ha tusen tack för att du har besvärat dig, säger Bernt till GD:s reporter.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons