Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glänsande skönheter

/
  • Foto: FRANK JULIN Många klassiker. Chevrolet Fleetline, Buick Centry och Corvette Stingray är bara några av bilarna man kan titta närmare på vid Huseliiharen. Buicken har hittat från Idaho i USA till Inga-Lill i Gävle. - Det är ofta billigare att importera än att köpa i Sverige, säger hon.

GÄVLE
Trött på sol, stränder och utegrillar? Jaså, inte det. Men om du vill svalka dig med några coola bilar, är ett besök vid Huseliiharen att rekommendera.

Annons
Varje torsdagkväll under sommaren har motorentusiaster samlats här för att visa upp olika åkdon. Nästa träff är inplanerad den 24 juli, den sista innan avslutningen torsdagen den 31.
Stämningen är nästan andäktig på parkeringen. De värderande blickarna liknar dem hos besökare på en konstutställning. Och varför skulle inte bilar kunna vara konstverk?

Corvette Stingray
Här trängs bland annat en Corvette Stingray som ser ut som den rymt från "Streets of San Fransisco" eller någon annan sjuttiotalsdeckare, med en Chevrolet Fleetline från 1951.
Den senare är sobert svart och det är uppenbart att den kommer från en tidigare epok än fenornas och kromens.
Kärlek vid första ögonkastet, förklarar Bengt Löfstedt från Bomhus, ägare till Chevan.
- En rak toppventilad 6:a. Hundra hästar, ungefär, säger Bengt.
När den importerades från USA såg den inte för rolig ut, bland annat var fönstren trasiga. Svårt att tro idag.
- Sen passade vi på att ta bort en massa onödigt lull-lull också.
Bengt har svårt att uppskatta hur många arbetstimmar han lagt ned, men det måste vara åtskilliga.
Bredvid Fleetlinern hittar vi en Buick från -58, importerad från Idaho till Inga-Lill i Gävle.
- Helt i orginal, försäkrar Inga-Lill som menar att det ofta är billigare att importera en bil än att köpa i Sverige. Buicken används inte för resor till och från jobbet, men så fort vädret tillåter tar hon och familjen en tur.

Triumph TR4
Bo Stake funderade 1967 på att köpa ny bil. Tanken var en Jaguar, men valet föll slutligen på en Triumph TR4 till det svindlande priset av 9 750 kronor. I dag är den värd mer än det tiodubbla. Inte för att Bo tänker sälja. Triumphen har stått i garaget på Nygatan sedan -67 och där lär den bli kvar.
Motorn?
- Det är i princip Fergusons gamla traktormotor i upphottad version, 105 hästar.
- Men på 60-talet blev jag frånåkt av en Amazon och då skickade jag den till England för trimning, så nu är det väl en 135 hästkrafter, säger Bo.
När man sett sig mätt på bilar, eller på de motorcyklar och mopeder som brukar dyka upp senare under kvällen, brukar motorvännerna passa på att fika tillsammans.
Kaffe och bulle är väl annars inget man brukar förknippa med motorburen - om än medelålders - ungdom?
Det är det visst, menar Inga-Lill:
- Hit skall man kunna ta med sig hela familjen inklusive barnen.

MARTIN HOFVENSTAM
026 - 159631
martin.hofvenstam@gd.se

Mer läsning

Annons