Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glas i bassängen - barn skadades

GÄVLE
Under måndagen skar sig flera små barn på glasskärvor från krossade ölflaskor som låg på bassängbotten vid Hemlingbybadet.

Annons
Föräldrarna Klas och Anna Nygren som besökte badet i går visste inte vad som hänt.
Deras son Erik, tre år, badade bland tiotalet andra barn.
- Jag måste se var han är, säger Klas och reser sig.
Hemlingbybadet har under flera somrar dragits med problem orsakade av nattbadande och spritpåverkade ungdomar. Ibland har det varit fråga om skadegörelse. Andra gånger har man tvingats plocka upp flaskor eller glaskross från marken.
Nu var det värre.
Någon gång under helgen har ett eller flera ungdomsgäng kommit till utomhusbadet, som är obevakat nattetid. Med sig hade man det som troligen var ölflaskor. I fyllan och villan har en eller flera flaskor krossats och splitter hamnat i bassängen.

Behövde inte sys
När barnfamiljerna på måndagen kom till Hemlingbybadet var det oundvikligt - tre flickor och två pojkar i åldrarna fyra till tolv år skar sig på splittret.
Det var bara tur att inget av barnen fick så allvarliga skador att såren måste sys.
- Vi dammsuger bassängen varje morgon. Men några vassa glasbitar låg kvar på botten. Man kunde inte se skärvorna med blotta ögat, säger Stig Larsson, arbetsledare på badet.
Det finns ilska bland de anställda över vad överförfriskade nattbadare ställer till med.
- Det är någonting varje helg. Förr hade de sönder mycket. Skadegörelse brukar vi anmäla till polisen. Men man kan inte anmäla glaskross, säger Stig Larsson.

Allvarligt brott
Urban Fredriksson, förundersökningsledare på Gävlepolisens kriminalavdelning, får veta vad som hände. Han anser tvärtom att tilltaget kan vara brottsligt.
- Det är i så fall framkallande av fara för annan. Kastar du glas i en pool medveten om att folk badar där kan det vara ett allvarligt brott, säger Fredriksson.
- Ska man få tag i de som gjort det måste det finnas en anmälan. Annars vet vi inte ens att det har hänt.
På tisdagen fanns inga skärvor kvar på botten. Barnen kunde säkert bada vidare. Men föräldrarna har sin uppfattning klar - glassplitter är inte bara ett ungdomligt pojkstreck.
- Det är jättefarligt! säger Anna Nygren, och håller ett öga på Erik, tre år.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons