Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glasålar planterades ut

GÄVLE111 000 importerade ålar ska få fart på det stagnerande ålfisket vid Gästrikekusten.

Annons
I går gjordes den första utplanteringen av glasål sedan 1993.
- Det är kul att vi får den här chansen, säger Karl Gullberg, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, som i åratal försökt få Fiskeriverket att betala för utplanteringen.
Till slut kom pengarna, antingen för att de tröttnade på tjatet eller för att de insåg att utplanteringen kan bidra till att hålla en näring vid liv.
- Ålfisket är ett av de mest lönsamma fiskena, säger Kalle Gullberg.

Växer långsamt
Men det kommer att dröja innan ålarna som sätts ut blir färdiga att fiskas upp. Ålen växer långsamt, kanske bara några centimeter per år, och är mogen att tas upp först när den väger knappt ett kilo. Det kan ta ända upp till 20 år innan gårdagens utplanterade yngel når den vikten.
Årets utplantering sker vid kusten kring Gävle, Hudiksvall, Söderhamn och Nordanstig med hjälp av yrkesfiskare. Vid Engesberg var det fiskaren Kjell Björk och dottern Marlene som släppte ut ål på meterdjupt vatten.
- De är väldigt pigga, konstaterade Kjell Björk.

Från England
De fem-sex centimeter långa glasålarna har haft en märklig resa innan de släpptes ut längs kusten. Liksom alla ålar föds de i Sargassohavet i Atlanten, 500 mil från Sverige.
Den första delen av resan görs på naturlig väg med Golfströmmen till Europa, en färd som tar upp till tre år. Ålarna fångas vid floden Severn nära Bristol i England, flygs till Helsingborg där de hålls i karantän i några månader, innan de transporteras med lastbil den sista biten.

Stor minskning
Det fiskas fortfarande ål längs Norrlandskusten, även i Gävle, men mängderna har minskat drastiskt under se senaste 20 åren. Tendensen är densamma i alla europeiska länder och forskarna tvistar fortfarande om det är en effekt av den globala uppvärmningen eller den omfattande regleringen vattendragen som ligger bakom minskningen.

Mer läsning

Annons