Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glest staket vid förskola oroar

/
  • Lätt forcerat. För några år sedan byggdes staketet runt Svangården på med två tvärgående brädor. Men för barnen är det fortfarande ganska lätt att klättra över, menar föräldrarna Kajsa Larsson och Pia Karhunmaa.

GÄVLE
För några veckor sedan klättrade Pia Karhunmaas fyraårige son Ozkar över staketet och försvann från förskolan Svangården i Strömsbro. En taxichaufför hittade honom på Hillevägen - välbehållen lyckligtvis.

Annons
- Staketet är en säkerhetsrisk. I obevakade ögonblick kan barnen snabbt ta sig ut på trafikerade vägar, säger Kajsa Larsson, som har två av sina barn på Svangården.
På förskolan går sammanlagt 67 barn som är mellan ett och fem år gamla. När de leker utomhus har dagisfröknarna fullt sjå med att hålla dem under uppsikt.
- Det är ett ständigt stressmoment för personalen. Så fort de vänder bort blicken vet de att något av barnen kan hinna klättra över staketet, säger Kajsa Larsson.
Ett staket av en annan typ skulle lösa problemet. I flera omgångar har såväl personal som föräldrar framfört ett sådant önskemål till kommunen. Men ingenting har hänt.
Hyresvärden Gavlegårdarna står endast för underhållet av det befintliga staketet och tekniska kontoret har inga pengar att bygga ett nytt.
- Varje vår kommer förvaltaren ut och lappar ihop staketet efter vintern. Det kostar ju också pengar i längden. Det är bättre att bygga ett rejält stängsel av hönsnät som barnen inte kan ta sig över, då slipper vi föräldrar oroa oss, säger Kajsa Larsson.
När föreståndaren för Svangården, Britt Kring, vänt sig till sina chefer har hon fått svaret att staketet är Gavlegårdarnas ansvar. Men enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande, Jens Leidermark, har kommunen alltid det yttersta ansvaret i egenskap av huvudman för förskolan.
- Vi måste ställa krav på att verksamheten bedrivs i ändamålsenliga lokaler. När ansvaret faller mellan stolarna kan ett staket bli en politisk fråga, säger han.
I ett försök att få kommunen att agera har 94 föräldrar skrivit på en protestlista. Förutom ett nytt staket ställer de tre andra krav:
" utomhusbelysning (under höst och vinter har gården varit mörklagd kvällstid)
" att dränering genomförs på baksidan av gården där regnvatten inte rinner undan
" nya gungor
Listan kommer att lämnas till Gavlegårdarna, tekniska kontoret och barn- och ungdomsförvaltningen.
- Man får hoppas att det ger något resultat. Vi har väntat tillräckligt länge nu, säger Kajsa Larsson.

ERIK WIKSTRÖM
026-1596 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons