Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda råd samlas till ett ställe?

/
  • Foto: NICK BLACKMON Kunskapscenter. Per-Erik Lindberg, Diakonirådet, Inger Sundblom, socialtjänsten, Arne Andreasson, Familjeslanten och Thomas Lundqvist, personligt ombud, vill samla all ekonomisk rådgivning på ett ställe.

GÄVLE
Samla all ekonomisk rådgivning på ett ställe, ett ekonomiskt kunskapscenter. Dit kan den som behöver hjälp att ordna upp sin ekonomi vända sig i stället för att ringa runt till alla instanser.

Annons
Det föreslår en rad myndigheter, Gavlegårdarna, Familjeslanten och Diakonirådet till kommunfullmäktige.
- Från våra olika horisonter har vi sett att problem med ekonomin ökar, de blir fler och mer komplicerade, säger Per-Erik Lindberg i Diakonirådet.
Själv har han de senaste tre åren märkt att allt fler söker hos rådets fonder. Inger Sundblom från socialförvaltningen berättar att de en vecka i januari skickade brev med erbjudande om kontakt till mer än 500 personer som hade hyres- eller elskulder.

Förebild finns i Örebro
Idén med ett ekonomiskt kunskapscenter är Thomas Lundqvists, personligt ombud för psykiskt funktionshindrade. Förebilden är Örebros center som visat sig fungera väl. Tanken är ett ställe där man kan få all hjälp och träffa samma person varje gång.
På Gävles center ska bland andra socialtjänsten, skattemyndigheten, kronofogden, Familjeslanten, Diakonirådet, försäkringskassan, Gavlegårdarna och kanske en bank samarbeta. Thomas Lundqvist säger att det i princip inte kostar kommunen något.
- Personerna finns redan. Det är en ren omorganisation.
I ett brev till kommunstyrelsen föreslår de att resurser avsätts för att komma i gång, men även om de inte får några pengar tycker de ändå att det är viktigt att få ett okej från kommunfullmäktige för tankegången. De vill också att Gävle kommun gör en lokal variant av regeringens handlingsplan mot fattigdom och social utslagning.

Lång väntan i dag
Familjeslanten erbjuder ekonomisk rådgivning, men dit är det kö, åtta veckor i genomsnitt.
- Har man akuta ekonomiska problem är det länge, säger Arne Andreasson på Familjeslanten.
Låg ersättning vid arbetslöshet och sjukdom kan vara orsak till pengabekymren, spelmissbruk en annan. Lång handläggningstid hos myndigheter kan också göra att man halkar efter.
Maria Barbu på Kronofogdemyndigheten säger att ett vanligt skäl bland dem som söker skuldsanering är fastighetsköp som gått illa och man har blivit tvungen att sälja.
Exakt hur centret ska organiseras och var det ska ligga är inte klart ännu. Det ska en arbetsgrupp ta itu med efter att fullmäktige har sagt sitt. Men till hösten är en start tänkbar.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons