Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godis drygar ut klubbkassan

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Brydd. Leif Karlsson, kanslist i Strömsbro IF, förstår att föräldrarna är trötta på allt som ska säljas. Men de måste på något sätt få ihop pengar till verksamheten. Och om kultur och fritid nu minskar anslagen till idrotten i årets budget kan det bli ännu värre. Då blir det ännu mindre pengar från kommunen. Därmed får föräldrarna bära en ännu större kostnad för att barnen ska kunna idrotta.

GÄVLEAtt spela hockey håller på att bli en klassfråga.Det menar Per-Åke Thorsell, enhetschef på fritidsförvaltningen, efter de kraftiga neddragningarna i årets budgetförslag.

Annons
-Det här innebär att ensamma mamman ska betala för att barnet ska kunna vara med och bedriva den verksamhet som det älskar, säger han.
Han syftar på att avdelningen Idrott och friluftsliv tvingas spara ca två miljoner kronor i kultur- och fritidsnämndens budgetförslag. Pengar som måste tas från barn- och ungdomsverksamheten.
Då läggs ytterligare kostnader på föreningarna, och därmed de aktivas föräldrar.

Gränsen nådd?
Hos Strömsbro IF är man rädda att gränsen redan är nådd.
I går började man dela ut chokladlådor som ungdomarna ska sälja.
-Vi försöker helt enkelt få in mer pengar, säger Leif Karlsson, kanslist i Strömsbro IF.
Enligt honom säljer ungdomarna redan fem bingolotter i veckan, och fem julkalendrar. Deltagaravgiften för ett barn fött 1986 är 1250 kronor plus medlemsavgift. Nu ska de alltså sälja choklad också.
Problemet är att kommunens aktivitetsstöd inte räcker till. För Strömsbro IF räcker det inte ens till planhyra. De får skjuta till bingolottopengar för att ha råd med is- och grästider åt alla medlemmar.
Och värre kan det bli.
I årets budgetförslag för kultur- och fritidsnämnden föreslås minskade aktivitetsstöd med 600 000 kronor och 1,5 miljoner mindre till kommunala idrottsanläggningar.
-Vi sitter i en rävsax och ska dra åt svångremmen, säger Per-Åke Thorsell bittert.
I hans uppdrag ingår även att värna folkhälsan i samhället. Och han är rädd att de föreslagna besparingarna drabbar de redan svaga hårdast.
-Det ska inte behöva finnas idrotter som inte kan utnyttjas av "socialgrupp tre", de som inte har råd. Det här är dessutom en fråga om folkhälsa, barn blir överviktiga. Och sen har vi integrationen, där har idrotten varit suverän, säger han.
Han ser en risk för att fler ungdomar hamnar snett om de inte har idrotten som skyddsnät.
-Någon kommer att balla ur, den saken är klar, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons