Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graffitivägg laglig väg att gå

GÄVLEGävles graffitimålare kan få en laglig vägg snart, vid Måsberget.Erbjudandet kom från Brynäs IF på det möte om graffiti som Kultur & Fritid anordnade på måndagskvällen.

Annons
De graffitimålare som fanns på plats tog emot förslaget med öppna armar, även om en vägg knappast räcker åt alla.
- Det är en början i alla fall, sa någon.
Ann Hedbom, s, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, hade ordnat mötet för att få in synpunkter som kan ligga till grund när nämnden ska yttra sig över två motioner från vänsterpartiet och miljöpartiet där man föreslår att kommunen satsar på lagliga väggar för graffitin.

Bara ja-sägare
Hon hade hoppats att både ja- och nejsidan skulle vara företrädd i publiken. Men trots att mötet var utannonserat i tidningen fanns det inga motståndare till graffiti eller några förespråkare för nolltolerans bland det 70-tal personer som kommit till Café Spegeln där mötets hölls.
I stället var enigheten stor om att det vore bra om det fanns väggar i Gävle där det var lagligt att måla. Norrköping lyftes fram som ett föredöme. Där finns sedan 1995 lagliga väggar nere i hamnen där graffitikonstnärerna kan hålla till.
Resultatet är att kommunens kostnader för klottersanering sjunkit. I Norrköping lägger man bara 750 000 kronor på sanering varje år, mot 3,5 miljoner kronor i Gävle.
Allt klotter kommer inte att försvinna, men det kommer att minska, om kommunen satsar på lagliga väggar eller lagliga tunnlar i Gävle, menade ungdomarna. Det är viktigare att kunna uttrycka sig på det sätt man vill, än att göra revolt genom att måla där det är förbjudet.

Laglig väg och vägg
Om inte Ann Hedbom får sitta kvar i kultur- och fritidsnämnden kommer hon ändå att jobba i fullmäktige för lagliga graffitiväggar, lovade hon.
Också brottsförebyggande rådet i Gävle, där bland annat Gavlegårdarna ingår, kommer att förespråka lagliga väggar.
Men det mest konkreta beskedet kom alltså från Brynäs IF, som tillsammans med skolan och kyrkan arbetar med ett projekt som heter "Den goda stadsdelen vid havet".
En del av det projektet kan bli en graffitivägg vid idrottsplatsen vid Måsberget.
När väggen kan sättas upp är inte klart, men företrädarna för Brynäs fick klart besked om att idén är populär bland dem som berörs.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons