Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar överklagar 3G-bygge

GÄVLE Storhagsborna trodde att 3G-masten i deras park skulle utformas som en flaggstång.
Men det blir en grov stolpe.

Annons
- En flaggstång måste ju placeras på ett annat sätt, mer öppet, förklarar Gävles bygglovschef Lars Skogsberg.
Nu har bygglovet överklagats av Mats Fredriksson i Storhagen.
- Jag tror att ledamöterna i byggnads- och miljönämnden har blivit vilseledda, för den här masten borde inte ha fått bygglov i en park, säger han.
Mats Fredriksson protesterade redan när han fick höra om 3G Infrastruktur Services planer första gången. Företaget ville placera en fackverksmast bara 25 meter från hans tomtgräns, i den lilla park med en damm som ligger mitt i området. Flera andra grannar protesterade också.

När masten flyttades längre bort från tomtgränsen och Lars Skogsberg dessutom visade bilder på att masten skulle kunna få en utformning som liknade en flaggstång lugnade sig Mats Fredriksson, även om han fortfarande tyckte att placeringen var olämplig.
Men när han fick se bygglovet som byggnads- och miljönämnden sa ja till i december blev han arg igen och överklagade till kommunen.
- Det här bygglovet gäller en "monopole" som är över en meter tjock längst ner och 26 meter hög med utstickande antenner. Jag tror inte att politikerna förstod vad de beslutade om för man kallar den för flaggstång på ett ställe i handlingarna, säger Mats Fredriksson.
Lars Skogsberg är däremot övertygad om att ledamöterna förstod att det var en "monopole".
- Jag var föredragande vid nämnden och berättade naturligtvis vilken sorts mast det var frågan om, säger han.

Det var synpunkter från markägaren, Tekniska kontoret, som gjorde att masten inte utformades som en flaggstång som man först hade diskuterat. Det hade krävt att masten placerades ute på gräsmattan medan Tekniska kontoret förespråkade att masten placerades längre åt sidan.
Enligt bygglovsbeslutet ska den nya 3G-masten också kunna användas som belysningsstolpe vid bollplanen.
Det påståendet reagerar Mats Fredriksson också emot.
- Belysningen i parken har inte fungerat på tio år. Ska kommunen börja spola isbanan igen, då behövs ju belysning? säger han.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons