Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsbränder ett säkert vårtecken

GÄVLERäddningstjänsten hade mycket att stå i i går. Fyra gräsbränder plus en skogsbrand i Gysinge sysselsatte brandkåren i Gävle.

Annons
- Det är torrt i markerna just nu samtidigt som folk passar på att elda. När det blåser är risken stor att elden sprider sig, säger Åke Bertilsson, insatsledare för brandkåren i Gävle.
Dagen började med en skogs- och markbrand i närheten av flygrakan utanför Gysinge. Vid 10-tiden ryckte räddningstjänsten i Gävle, Hedesunda och Österfärnebo ut för att bekämpa branden som spridit sig över ett område på cirka 3 000 kvadratmeter. Sammanlagt deltog 15 man i släckningsarbetet som pågick i två timmar.
Under gårdagen släckte brandkåren också ett antal mindre gräsbränder på flera håll i Gävle. Vid lunchtid var de på plats vid Norrbågen i Sätra och därefter åkte de ut till Bomhus i samma ärende.
De fick också in ett larm om en brand på en fotbollsplan i Bönan. När de kom till platsen hade dock några privatpersoner fått elden under kontroll. Samtidigt kom ett larm om kraftig rökutveckling i Valbo. Inte heller den branden krävde någon insats.
Vid 17.30-tiden på kvällen ryckte brandkåren ut till Nynäs där en gräsbrand på 50 kvadratmeter var nära att få fäste i en byggnad. Insatsstyrkan kunde avvärja hotet och fick branden under kontroll.
För räddningstjänstens brandmän är den här typen av mindre släckningsarbeten någon av ett vårtecken.
- Det är rätt normalt att vi har en till två veckor med många gräsbränder på våren. Sen kommer grönskan och då brukar det avta.
ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons