Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravid utvisas från Sverige

GÄVLE
Asylkommittén i Gävleborg är upprörd över att bosniska Sascha Imanovic från Gävle och hennes femåriga dotter Dallilla i dag ska utvisas från Sverige.

Annons
Sascha Imanovic är gravid i sjätte månaden och Amelia Morey Strömberg i asylkommittén är mycket orolig för hennes hälsa.
- Hon har varit med om en svår förlossning tidigare. Det är en fara för både hennes och barnets liv om hon utsätts för stress. De kunde åtminstone ha väntat i tre månader så att barnet fick födas, säger Amelia Morey Strömberg.
Sedan tre år tillbaka har familjen hållit sig gömda i Gävle och under de senaste sex månaderna har de fått hjälp av Asylkomittén.
Familjen har varit efterlysta av polisen sedan i november förra året och i december beslutade utlänningsnämnden att de skulle utvisas.
Efterlyst av polis
För en månad sedan anmälde sig kvinnan till Migrationsverket som då hänvisade henne till polisen. Sedan dess har hon och dottern haft anmälningsplikt där tre gånger i veckan. I går omhändertogs Sascha och Dallilla vid ett sådant tillfälle och i dag är det tänkt att de ska flygas till Sarajevo.

Pappan försvunnen
Pappan i familjen är försvunnen sedan ett par veckor.
Asylkomittén är kritisk mot hur polisen i Gävle hanterat fallet. Men hos gränspolisen i Gävle förklarar man att man bara gjort sitt jobb.
- Vi har kollat med Luftfartsverket och de har givit tillstånd till att det inte är några problem för henne att flyga, säger Willie Aflarenko, chef för gränspolisen i Gävle.
- Det är utlänningsnämnden som beslutar om utvisning. Vi bestämmer ingenting. Nu har vi gjort det som ankommer på oss, sedan kan vi inte göra så mycket mer, säger han.
Gefle Dagblad har inte lyckats nå ansvariga på utlänningsnämnden för en kommentar.
JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons