Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grävjobb för Gävles fibermål

/
  • Håkan Lindberg skär sönder asfalten och gräver sedan en ränna för rör där fiber blåses in. Gavlenet gjorde första anslutningen redan 1998. Sedan har det växt med ett par hundra varje år. Nästa år antas 4 000 hushåll få tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.

Håkan Lindberg skär sönder asfalten och gräver en anslutning fram till tomtgränsen. Här blir det fiber om villaägaren så önskar.

Annons

Gävle Energi har genom Gavlenet anammat kommunens mål att 2020 ska 90 procent av alla villor och 95 procent av alla företag ha en bredbandsanslutning med minst 100 Mbit/s. Under året har arbetet intensifierats. Det blev mer än 1 500 villor och nästa år kommer 2 500 nya att erbjudas anslutning.

En handfull grävmaskiner har perforerat trottoarerna på flera gator på Söder. Håkan Lindberg är en av männen bakom spakarna. Sedan asfalten tagits bort grävs ett dike där tre 40 millimeter tjocka rör läggs ner. Därutöver plats för tolv små fiberledningar.

– Vi gräver fram till varje husgräns, men på den här gatan är det hittills bara två som tackat ja till anslutning. När vi är klara kommer tekniker hit och mäter in var skarvar och anslutningar finns med gps-koordinatorer. Det underlättar när fler kommer på senare att de vill vara med, säger han.

Vintern är i antågande och med den tjälen. Nu avbryts årets grävningar.

– Vi vill ogärna tala om exakt var vi gräver nästa gång, säger Curt Ståhlenberg på Gavlenet. Det är dålig taktik, konkurrenterna kan få för sig att teckna långa avtal med sina kunder. Men det kommer i alla fall att handla om delar av Valbo, Sätra, Hille och Norrlandet. Plus Ockelbo.

I Västbyggeby i Valbo har 80 procent av de boende anslutit sig till Gavlenet. En sådan god träffbild hör till undantagen. Runt 40 procent brukar tacka ja till introduktionserbjudandet.

För villaägaren kostar anslutningen 14 900 kronor. Då får man själv gräva och dra fiberslangen från tomtgränsen in i huset. För den som bestämmer sig senare ökar summan med 5 000 kronor, enligt Curt Ståhlenberg.

– Det bor många äldre i Gävles villor och de ser kanske inget behov just nu. Men ett snabbt bredband för tv, data och telefoni är en investering för framtiden och höjer fastighetens värde.

Gävle Energi har en omfattande infrastruktur genom fjärrvärme, elnät, fiber och det senaste året även fjärrkyla. Genom Gavlenet satsas miljoner på fiberutbyggnaden som dessutom har statliga subventioner. Fiber och kommunikation omsatte i fjol 62 miljoner kronor, vilket kan jämföras med fjärrvärmens 465 miljoner.

Mer läsning

Annons