Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för demensmedicin

GÄVLE
Nu finns för första gången en medicin mot Alzheimerdemens med på listan över rekommenderade läkemedel i Gävleborg.

Annons
Landstingets läkemedelskommitté har efter viss tvekan gett grönt ljus för användning av Aricept.
- Det är visat att medlet kan ha effekt i tidiga stadier av sjukdomen, säger Stefan Back, ordförande i kommittén.
Trots att de så kallade bromsmedicinerna mot Alzheimers sjukdom funnits på marknaden i flera år har många av landets läkemedelskommittéer haft en restriktiv inställning. Medlen är dyra och gör inte så stor nytta, har invändningen varit. Nu har läkemedelskommittén i Gävleborg ändrat sig.
I den nya rekommendationslista som just färdigställts och som ska gälla under 2003-2004 finns Aricept, en av medicinerna, med.

Kan göra nytta
Fortfarande anser kommittén att medlet har ett begränsat användningsområde. Men enligt Stefan Back är det numera klarlagt att medlet kan göra nytta om det används på rätt patienter.
Medlet påverkar och ökar signalsubstansen acetylkolin i hjärnan och hjälper till att förbättra minnet och tankeförmågan hos patienten. Det ska endast användas vid behandling av lindrig till medelsvår Alzheimers sjukdom.
- Om patienten nått ett senare stadium och kanske hamnat på en gruppbostad är det i allmänhet för sent, säger Stefan Back.

Svårt att bedöma
Alzheimerdemens är en fortskridande sjukdom, påpekar han.
- Därför är effekten av ett sådant här läkemedel svår att värdera. Behandlingen bör omprövas minst en gång per år, säger han.
Medlet är relativt dyrt. Årskostnaden för en patient ligger kring 10 000 kronor. Det är ytterligare ett skäl till att förskrivningen inte får ske slentrianmässigt, enligt Stefan Back.
- Det är i första hand specialister i geriatrik och familjeläkare med särskilt intresse för demensbehandling som ska skriva ut läkemedlet, säger han.
Läkemedelskommittén är landstingets expertorgan i övergripande läkemedelsfrågor. Rekommendationslistan vänder sig till läkare och andra som förskriver läkemedel i länet. Syftet är att skapa en säker och rationell användning av läkemedel.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons