Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för nytt cykelförslag

/
  • Smidigare cykelöverfarter i anslutning till Norra Kungsgatan ska få Gävleborna att bli mer laglydiga.

Skapa gröna-vågen över cykelöverfarterna i anslutning till korsningen Norra Strandgatan och Norra Kungsgatan i centrala Gävle. Förändringen kan få cyklisterna att bli mer laglydiga. Det tror i alla fall Gävle kommun.

Annons

Något behöver göras. Många cyklister har nämligen en benägenhet att cykla på trottoaren på Norra Kungsgatan i stället för att korsa gatan och använda cykelbanan i Rådhusesplanaden.

– Området är kritiskt. Alltför många som kommer söderifrån fortsätter framåt och cyklar på gångbanan, Det beror på att de ska svänga vänster längre fram, antingen in på Kyrkogatan eller in mot Stortorget via Drottninggatan, säger David Eldrot på Samhällsbyggnad Gävle.

Kommunen har tagit emot ett medborgarförslag som innebär att man tar bort trafiksignalerna vid Norra Kungsgatan före korsningen mot Norra Strandgatan och istället bygger en cykelöverfart. Men det är inte tillåtet att ta bort signalerna i den typen av trafikmiljö. Samhällsbyggnad Gävle förordar ett annat förslag. Genom att programmera om trafiksignalerna skapas en grön våg över de båda cykelöverfarterna. Förhoppningen är att det ska minska motståndet att byta sida och att cyklisterna i stället väljer att följa cykelbanan. Alternativet ska utredas vidare och ett förslag ska tas fram om hur en möjlig lösning kan utformas. Samtidigt pågår ju arkitekttävlingen om Slottstorget. Där finns förslag som påverkar just cykeltrafiken i anslutning till Norra Kungsgatan. Det vinnande bidraget presenteras inom en månad och kan med andra ord innehålla andra användbara lösningar.

Mer läsning