Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grusade planer för badsugna

/
  • Foto: GUN WIGH Badförbud. I går satte NCC upp skyltar om badförbud vid

GÄVLE
Nu är det förbjudet att bada i "Viktoriasjön", som sjön i grusgropen norr om Björke kallats.

Annons
I går satte markägaren NCC upp badförbud-skyltar vid sjön trots att de egentligen inte har något emot att folk badar där.
- Kommunen ställer krav på oss att sköta badplatsen, och vi har inte kunskap och resurser att göra det. Vi har föreslagit kommunen att ta över badet. Men det gick de inte med på och det är ju lite synd, säger Hans Ling på NCC.
Sjön i grusgropen mellan Björke och Trödje blev en mycket populär badplats förra sommaren. Så populär att både kommun och polis ansåg att den måste kontrolleras.
Polisen ansåg att parkeringen längs gamla E4 var trafikfarlig. Därför har NCC nu schaktat upp ett dike längs vägen, så att man inte längre kan parkera där. Vidare har de alltså satt upp skyltar om att det råder badförbud.
Och kommunen vill inte kännas vid badplatsen.
- Vi har inga pengar att ta över en badplats. Tar man över ansvaret ska man ser till att det är snyggt, städat och säkert. Vi hade fått se till att det tagits vattenanalyser och så vidare, säger Jan Widell som ansvarar för kommunens friluftsbad.
Enligt honom kostar drift och underhåll av liknande badplatser, till exempel Sandsnäs och Strömsbro, mellan 30 000 och 50 000 kronor per år. Och med kommunens ansträngda ekonomi vill man inte ha ytterligare ett bad att sköta om.
En byråkratisk rävsax således. NCC har inget emot badet, men får inte låta folk bada utan att ta ansvar för säkerheten på platsen vilket de inte har resurser till. Kommunen kräver att badet sköts om men har inte råd att göra det själva.
Och de som drabbas är de badsugna.
- Det har blivit för populärt. Då får du de här problemen tyvärr, säger Jan Widell.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Fotnot: Namnet Viktoriasjön uppkom sedan kronprinsessan enligt ryktet tog ett dopp där förra sommaren tillsammans med pojkvännen"Ockelbo-Daniel".

Mer läsning

Annons