Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gudrun Schyman bör avgå"

/

GÄVLE/SANDVIKEN
Gudrun Schyman bör avgå som partiledare.
Det anser Yvonne Oscarsson, distriktsordförande för vänsterpartiet i Gävleborg.

Annons
- En politiker måste kunna se sig själv i spegeln. Man måste leva som man lär.
Yvonne Oscarsson, som satt i riksdagen under förra mandatperioden, blev i går den första vänsterpartisten i landet som uttalade att Gudrun Schyman bör sluta som partiledare. Och hon tvekar inte. Enligt henne handlar det om partiets ideologi och att dess företrädare måste ha en god moral.
- Politiker är förtroendevalda och för att förvalta det förtroendet måste de vara väldigt noga.
Det förtroendet har Gudrun Schyman förbrukat, anser hon.
Enligt Yvonne Oscarsson kan det omöjligt röra sig om något slarv från Gudrun Schymans sida, något partiledaren själv hävdat.
- Hur ska man definiera ordet slarv? Om jag har slarvat kan jag tänka mig att jag tappat bort eller glömt ett kvitto. Men att skriva och göra avdrag för något man inte har rätt till, det är inte slarv. Det är allvarliga misstag, säger hon.
Kravet på Gudrun Schymans avgång handlar inte bara om att förtroendet för partiet skadats.
- Hela tilltron för politiken rubbas.
Yvonne Oscarsson har pratat med flera partikamrater och säger att det är spridda skurar vad gäller åsikterna om Gudrun Schyman. Många tycker som hon, en del tycker att man måste ha rätt att begå misstag. En del tycker synd om partiledaren.
- När det händer något sådant här är det lätt hänt att det blir missriktad solidaritet. Folk glömmer bort vad som är rätt och fel.
Även andra vänsterpartister från länet är skarpt kritiska.
Riksdagsledamoten Owe Hellberg från Ockelbo sitter med i vänsterpartiets förtroenderåd.
- Jag tar avstånd från vad hon gjort. Så får man inte göra. Vi är ett parti som är för en stark offentlig sektor som ska betalas av skatter. Skattemoralen ska vara hög hos alla men kanske särskilt hos vänsterpartiet, anser Owe Hellberg.
Han är kritisk till de ursäkter som partiledaren kommit med men något krav på hennes avgång har han inte.
Hellberg är en av nio av partiets riksdagsledamöter som ingår i förtroenderådet. De hade ett möte med Schyman i går kväll. Även hon ingår i rådet.
- Det blev mest en dialog om framtiden. Den fortsätter när riksdagsgruppen och partistyrelsen träffas i morgon (fredag), säger han.
Det mötet är planerat sedan länge och skulle handla om samarbetsformer och roller. Nu blir förstås partiledarens skattefusk huvudfrågan.
Owe Hellberg ser ett relativt snabbt beslut om Gudrun Schymans politiska framtid som nödvändigt.
- Vi måste göra en saklig men framför allt också en politisk bedömning av det som hänt. Några dagar och till och med några veckor tål vi nog. Mycket hänger på Gudrun själv.
Vänsterpartiets oppositionsråd i Gävle, Ulla Andersson, säger att hon är arg, ledsen och besviken.
- Så här får hon inte göra, så här får det inte gå till.
Hon tror att partiledarens agerande skadar partiet och säger att det kommer att bli stora diskussioner inom partiet om Gudrun Schymans framtid som partiledare.
Vänsterpartiets oppositionsråd i Sandviken, Karin Nilsson, är inte fullt så hård i sin kritik utan säger att hon mest tycker att hela historien är sorglig, mest sorglig för Gudrun Schyman själv. Karin Nilsson säger att hon absolut har förtroende för partiledaren.
- Det är klart att det här inte är bra men det visar också att hon är mänsklig.

KARIN BERGKVIST
OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons