Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guillou stal EU-showen av Sverigedemokraterna

/

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade på Stortorget i Gävle i går. Men frågan är om inte de Gävlebor som stannade upp snarare ville få en titt på kändisförfattaren Jan Guillou som var på plats för att göra ett granskande reportage om partiet.

Annons

Som vanligt handlade huvudbudskapet från Jimmie Åkesson om invandringen även om han gjorde skämtsamma försök att övertyga de fåtaliga åhörarna om att partiet inte är ett enfrågeparti. Han kritiserade bland annat regeringens överenskommelse med Miljöpartiet om arbetskraftsinvandring.

– Vi vill slå vakt om svenska löntagares rätt till svenska jobb i Sverige, sa han bland annat.

Torgmötet var en del av partiets upptakt inför valet till Europaparlamentet den 7 juni i år. Med på mötet var även Gävlepolitikern Margareta Sandstedt som står på fjärde plats på partiets valsedel i EU-valet.

Men den som flest Gävlebor kände igen på torget var otvivelaktigt författaren och journalisten Jan Guillou som stod och lyssnade på Sverigedemokraternas partiledare. Han följer med Jimmie Åkesson under en vecka för att sedan skriva ett granskande reportage i Aftonbladet. Chanserna att partiet lyckas ta sig in i Europaparlamentet tror han dock är små.

– Deras väljare är väldigt EU-fientliga, jag tror att många av dem väljer att stanna hemma i stället för att gå och rösta, säger Jan Guillou till GD.

Däremot tror han att partiet kan ha en bättre chans i riksdagsvalet nästa år.

– Det finns många svenskar som är oroade över invandringen och Sverigedemokraterna kan lyckas att göra det Dansk Folkeparti har gjort i Danmark, säger Jan Guillou.

Mer läsning

Annons