Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gunnar" ser dig

/
  • Foto: BLACKMON Spanare. Sedan en dryg månad arbetar

GÄVLE / Dagens sopa
Sedan en dryg månad tillbaka arbetar spanaren "Gunnar" med att sätta fast nedskräpare på Gävles återvinningsstationer.

Annons
-Om jag lyckas få veta vem som lämnat det och det, då blir det en spaningspromemoria som lämnas till åklagare, säger han.
Nedskräpningen kan ge ett års fängelse.
"Gunnar" vill vara anonym för att undvika hot. Men han är en före detta polis som nu arbetar för Förpackningsinsamlingen. De ansvarar för återvinningsstationerna i Gävle med omnejd och är trötta på att folk dumpar saker som inte hör hemma där.
-Jag hittar hushållssopor, sopsäckar med kläder, porslin, järnskrot. En gång låg det en skrivmaskin i containern för mjukplast, säger Gunnar.
Han brukar sitta i sin bil och spana efter folk som slänger fel. Ser han någon går han fram och ber dem ta med sig skräpet hem igen. Samtidigt förklarar han att de ska åka till en återvinningscentral med skräpet, och att det faktiskt är helt gratis att lämna ifrån sig det. Något som de flesta inte verkar ha förstått.
När han hittar större saker som möbler och liknande som folk ställt i från sig märks de med en stor orange dekal. På den står det att nedskräparen gjort sig skyldig till olaglig placering av grovsopor, och att han/hon riskerar straff om de inte tar bort det.
Enligt Gunnar brukar det inte leda till att skräpet försvinner. Däremot vågar inte andra ställa dit nytt avfall. De inser att de är iakttagna, och därmed minskar nedskräpningen.
I Gävle är återvinningstationerna vid Konsum Krysset, Seglet och Valbo köpcentrum de som blir mest nedskräpade. Enligt Mia Steinbach på förpackningsinsamlingen är det några torghandlare som står för mycket av skräpet.
-Ibland ser man när någon lämnar saker. Då tar man bilnummer, fotograferar och sedan har de åtal att vänta, säger hon.
Risken att spaningen leder till att folk dumpar sopor i skogen i stället tror hon inte är så stor.
-Jag tror att den oftast leder till att man tar kontakt med kommunen och frågar vart man ska vända sig med sitt avfall, säger hon.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se


FOTNOT:
Återvinningsstationer = där lämnar du tidningar, mjukplast, flaskor med mera.
Återvinningscentralen = där lämnar du grovsopor, alltså utemöbler, däck, diskmaskiner och så vidare.

Mer läsning

Annons