Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gym i Strömstad stäms – Fjärran Höjder kan påverkas

/
  • Fjärran Höjders gym kan drabbas av Konkurrensverkets stämningsansökan av en gym- och spaanläggning i Strömstad.

Konkurrensverket stämmer en kommunägd gym- och spaanläggning i Strömstad. Myndigheten anser att den missgynnar privata aktörer. En fällande dom kan påverka Fjärran Höjderbadets gymverksamhet.

Annons

Bakgrunden till stämningsansökan som Konkurrensverket lämnat in till Stockholms tingsrätt är en regel i Konkurrenslagen som infördes 2010.

Den handlar om att kommuner inte ska ägna sig åt konkurrerande verksamhet inom områden som inte ingår i kommunallagen, det vill säga sådant en kommun inte ska syssla med i första hand.

Gym- och spaverksamhet är ett sådant område anser Konkurrensverket.

Stockholms tingsrätt tar upp målet i mars nästa år, och blir det en fällande dom kan det påverka fler kommunala gymanläggningar i Sverige, exempelvis Fjärran Höjderbadets.

– Den direkta betydelsen drabbar bara Strömstads kommun. Vi kan inte ta den domen och ge böter till andra kommuner, säger Mårten Hyltner, processråd på Konkurrensverket.

- Men givetvis kan en dom bli applicerbar på andra verksamheter i landet, och vi utgår då från att kommunerna försöker göra rätt. Händer inte det kan det bli så att vi driver fler liknande processer i framtiden.

Gävle kommun ser gymmet på Fjärran Höjder som en viktig pusselbit till att ha en friskvårdsanläggning som är tillgänglig för alla. Vad gäller ärendet i Strömstad vill man inte spekulera om utfallet.

– Vi kommer givetvis att följa ärendet. Jag tycker det är en väldigt viktig fråga att titta på och det är bra att det tas upp, men i nuläget vill jag inte sia om vad som kommer hända vid en fällande dom, säger Kajsa Ravin, kultur- och fritidschef på Gävle kommun.

– Det jag kan säga är att vi alltid kommer följa de lagar och regler som finns, och vad än utfallet av målet blir är det troligt att det blir praxis för övriga kommuner.

Mer läsning

Annons