Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieval på nätet en succé

GÄVLE
Gymnasieval på webben blev en succé. Nästan alla nior i Gävle, 97 procent, sökte till gymnasiet på nätet, som i år för första gången var ett alternativ.

Annons
Också eleverna i Ockelbo och Älvkarleby kunde söka på webben, en möjlighet som lockade 99 respektive 93 procent av eleverna.

91 sökande
Eftersom så många har sökt på nätet kan Karin Carlsson, sekreterare i intagningsutskottet på Utbildning & arbete, redan nu se vad eleverna valt i första hand. De som ännu inte hunnit räknas med är de som skickar in sin ansökan på papper och de som bor på andra orter men söker till gymnasiet i Gävle.
Samhälls- och naturvetenskapsprogrammen är de som har flest sökanden. Också bygg-, handels- och teknikprogrammen lockar många visar de preliminära siffrorna.
Friskolan John Bauergymnasiet, som planerar skolstart i Gävle i höst har 91 förstahandssökande till sina tre program, något som Mikael Nordlund, VD för Novum kompetens & datautveckling, säger sig vara nöjd med.
- Vi är helt säkra på att fylla skolan, säger han.
John Bauer har planerat för runt 120 elever i första årskullen. Som Gefle Dagblad tidigare berättat är det inte klart ännu var någonstans skolan ska hålla till, men Mikael Nordlund säger att hyreskontraktsförhandlingar pågår.
Skeppsbyggargymnasiet är en annan planerad friskola, men där har bara någon enstaka ansökan kommit in.
- Det blev klart med den så sent, säger Karin Carlsson.
Hon kan inte se ännu hur många som vill gå på Göranssonska skolan som Sandvik och Sandvikens kommun driver.

Kan ändra sig
Den som ändrar sig eller vill söka till exempel skeppsbyggarutbildningen har chans att göra det under omvalsperioden längre fram i vår.
Det är ännu inte klart hur många platser varje gymnasieprogram får till hösten. Det bestäms under våren, sedan man sett hur stort intresset är.

Besked i sommar
Den preliminära intagningen blir klar i april och därefter kommer en möjlighet att välja om.
Först i sommar, den första juli, får eleverna det slutliga beskedet om gymnasieantagningen.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons