Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften av husen klarar kraven

Bara hälften av husen som ska ha en energideklaration klarar kravet i Gävle.
Ändå ligger kommunen bra till. Och än riskerar ingen att få betala.
Kravet gäller också alla som ska sälja villan.

Annons

Från den 1 januari ska alla 350 000 flerbostadshus, lokaler och allmänna fastigheter som skolor, hälsocentraler och bibliotek ha en godkänd energideklaration, annars riskerar ägaren att få betala vite.

Men vid årsskiftet hade bara knappt 50 000 godkända deklarationer kommit in till Boverket, skriver Dagens Nyheter. I Gävle har en betydligt större andel klarat kraven, för knappt 1 700 av de 2 370 husen är ägarna klara med deklarationerna. Men det kommer inte att bli några omedelbara följder för de som ännu inte lever upp till lagkraven.

– Vi ska avvakta, säger Dan Engdahl, VVS-inspektör på kommunen.

Den uppmaningen har gått ut till alla kommuner som ska se till att lagen följs och den följer Gävle. Sveriges kommuner och landsting rekommenderar att kommunerna godkänner beställda energideklarationer som blir av inom ”rimlig tid” efter årsskiftet. Anledningen till detta är att det finns för få godkända konsulter för att de ska hinna utfärda energideklarationerna i tid.

Från årsskiftet ska också den som säljer sin villa ha en energideklaration, men det är inget som kommunen kontrollerar.

Lagen om energideklaration har sin grund i ett EU-direktiv och syftet är att använda mindre energi och minska utsläppen av växthusgaser. I Sverige står uppvärmning för runt 40 procent av energianvändningen.

Gavlegårdarna är med sina drygt 1 100 hus Gävles största fastighetsägare. Driftschef Anders Holmsten har väntat på frågan om hur långt de hunnit med energideklarationerna och svarar direkt:

– De är klara.

De håller på att sätta upp intygen i trapphusen. Anders Holmsten tycker att de redan i dag har en god bild av energianvändningen och möjligheterna att spara, men de ska ha en genomgång med deklarationskonsulten senare i januari.

– Vi hoppas på nya vinklar på det.

Boverket uppskattar enligt ackrediteringsorganet Swedacs tidning Kvalitetsaktuellt att först 2012 eller 2013 kommer alla byggnader i landet att vara energideklarerade.

Magnus Hedin är energiexpert på Greencon energi och miljö, ett av de företag som får utfärda deklarationerna. De har främst uppdrag av större fastighetsägare, men de senaste veckorna har några villaägare också hört sig för. Han säger att en villa kostar mellan 1 500 och 4 000 kronor exklusive moms att deklarera och ett flerbostadshus allt från 1 700 till 30 000 kronor plus moms.

Rekogit energi har främst bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare som kunder och har just nu väntetid på en till två månader.

Fotnot: På kommunens medborgarkontor och på Boverkets hemsida finns mer information om energideklarationerna.

Mer läsning

Annons