Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften vill byta jobb

GÄVLEOmvårdnadspersonalen är så stressade att de riskera att bli sjuka.

Annons
Hälften av dem vill byta jobb.
Det framgår av den undersökning som Ceos, centrum för miljörelaterad stress och ohälsa, i Uppsala gjort åt Omvårdnad.
Delaktighet och en bra social miljö på jobbet är några viktiga faktorer när det gäller att klara av stressen i arbetslivet. Tid att njuta hjälper mot stress även hemma.
Men nära hälften av de i undersökningen som jobbade hade så höga värden för kronisk stress att de riskerar sjukdom. Mer än hälften av alla svarande har funderat på att sluta på grund av arbetssituationen.
- Man saknar en koppling och kontakt med arbetslivet. Man kan fråga sig om man verkligen ska sjukskriva på heltid, säger Ingrid Anderzén, beteendevetare och forskare på Ceos.

Skickat ut en enkät
Hon har tillsammans med distriktsläkaren och forskarassistenten Pia Jansson von Vultée skickat ut en enkät till 100 långtidssjukskrivna med stressrealterade diagnoser och 100 i tjänst inom omvårdnadsförvaltningen. 54 sjukskrivna svarade och 50 som jobbade.
På torsdagen redovisade de sina resultat för kommunen och försäkringskassan. Ingrid Anderzén säger att de sjukskrivna upplever en högre grad av stress på jobbet och hemma och också har svårare att hantera den. De tar sig mindre tid att njuta av livet.
De flesta tycker att de har goda möjligheter att prata med sin närmaste chef, men att ledarrollen fungerar dåligt. Man vill känna att ens resurser tas tillvara och att någon efterfrågar hur man mår på jobbet och hemma.
- Man måste jobba mer brett med ledarskapsutveckling, det sociala klimatet och teamutveckling, anser Ingrid Anderzén.
Hon säger att många har symptom på utmattning, både sjukskrivna och i tjänst, jämfört med andra organisationer. De flesta som är sjuka tror ändå att de kommer att bli bättre inom det närmaste halvåret.
Pia Jansson von Vultée har mätt stresshormon kortisol hos deltagarna.
Hon är förvånad över de höga värdena hos de friska.
45 procent av de 50 svarande hade nivåer som visar på stress under lång tid, så kallad kronisk stress.
- De som har kronisk stress kan bli sjuka när som helst.

Stressande livssituation
Omvårdnads chef Anita Svensson har ännu inte hunnit reflektera över resultaten, men tycker att svarsfrekvensen är låg. Hon lade märke till att de som är sjukskrivna upplever hela sin livssituation som stressande och säger att det handlar om hela samhället. Hon blir ledsen över att många inte har tid att njuta av livet. Men hon tror också att arbetsgivaren kan bidra till att göra något åt det.
- Självklart kan vi göra det. Både för den gruppen som är sjuk och förebyggande.
Konkreta åtgärder har hon inte än, förvaltningen håller på med en egen kartläggning, men säger att det handlar om delaktighet och bra ledarskap bland annat. Färre är långtidssjukskrivna nu, cirka 275 personer, jämfört med runt 350 i februari.
Pia Jansson von Vultée råder sina stressade patienter att göra något kreativt, till exempel börja måla, motionera och vara ute i naturen.
- Många stressade upplever att de blir hjälpta av långpromenader i skogen.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons