Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll hårt i plånboken

/
  • Arkivbild Se upp! Var försiktig när du tar ut pengar i bankomaten. Som vanligt under semestertider härjar ficktjuvar. Gävlepolisen tror att det är en liga som åker från stad till stad och som nu alltså befinner sig i Gävle.

GÄVLE
Stor varning för ficktjuvar i Gävle centrum och Valbo köpcentrum.

Annons
På 20 dagar har minst 20 personer blivit bestulna på sina plånböcker.
Gävlepolisen tror att det är en liga som åker från stad till stad och som nu alltså befinner sig i Gävle.
Tjuvarna är mest aktiva i Gävle centrum och Drottninggatan men de verkar också röra sig i Valbo köpcentrum.
Enligt Gävlepolisen är tjuvarna oerhört skickliga. De personer som blivit bestulna har inte märkt någonting. Därför har polisen än så länge inga signalement på gärningsmännen men de vet hur ficktjuvarna går tillväga.
- Det verkar som att tjuvarna ser ut sina offer vid bankomaterna, säger Mikael Hedström, stationsbefäl vid Gävlepolisen.

Rätt ögonblick
Ficktjuvarna står inte precis bredvid bankomaterna utan på en bits avstånd. Ser de någon som tar ut mycket pengar följer de efter och inväntar rätt ögonblick.
Mikael Hedström säger att de flesta stölderna har skett i butiker eller på ställen där det är trångt och mycket folk i rörelse . Ficktjuven ser då till att komma nära sitt offer och "råkar" stöta ihop.
- En liten knuff är allt de behöver. De är otroligt skickliga, säger Mikael Hedström.
Plånboksstölderna började den 14 juni. Sen dess har minst tjugo personer blivit bestulna, varav sex de senaste fyra dagarna.
- Men det kan vara fler. De personer som tror att de har tappat sin plånbok kanske ska tänka om, säger Mikael Hedström.
Ficktjuvarnas favoritoffer verkar vara damer med handväska. Att handväskorna haft dragkedjor verkar inte hjälpa mot ficktjuvarnas flinka fingrar. Polisens tips för att undvika att bli bestulen är att förvara plånboken nära kroppen, helst i innerfickan. Undvik att ha plånboken i handväskan eller ryggsäcken.

Inga stora summor
Ett annat råd är att inte ta ut stora summor men framför allt ska du vara vaksam när du tar ut pengar från bankomaten.
Det är tiden mellan stölden och offrets upptäckt av den som är polisens stora problem. När offren märkt att de blivit bestulna är tjuvarna redan långt borta.
- Vi ser väldigt gärna att folk ringer till oss om de ser någon som står vid bankomaterna och spanar, säger Mikael Hedström.
- Då kan vi skicka dit en fotpatrull som kan gå omkring i området. Om någon blir bestulen i närheten kan vi vara snabbt på plats, säger han.
Om du blir bestulen ska du ringa till polisen direkt.
Kom även ihåg att spärra kontokortet så snabbt som möjligt.
DANIEL SIKSJÖ
026-159612
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons