Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallänning blir ny landshövding

/
  • Foto: GÖRAN ODEFALK/HALLANDSPOSTEN Ny hövding. I dag blir det äntligen klart med ny landshövding. Den gamle riksdagsmannen Christer Eirefelt blir regeringens förlängda arm på Gävle slott.

GÄVLE60-årige Falkenbergsbon Christer Eirefelt blir utnämnd till ny landshövding i dag. Den tidigare mångårige riksdagsledamoten för folkpartiet, och nuvarande småföretagaren, var ett okänt namn för de flesta som GD talade med i går kväll.

Annons
- Ja, det är ett helt nytt namn. Jag hörde talas om honom för första gången i kväll. Men jag visste att det var en folkpartist man talade om.
- Han får en viktig roll för att hitta vägar att skapa nya arbetstillfällen i länet. Det är bara att hoppas att han trots åldern har mycket att ge, säger Mats Ågren, s-kommunalråd i Gävle.
Kollegan Stefan Hedin i Sandviken är ett lika stort frågetecken inför Christer Eirefelts namn, liksom Lars Beckman från Svenskt näringsliv. Den sistnämnde är dock avvaktande positiv till erfarenheten från näringslivet.
Länsrådet Monica Robin-Svensson säger att hon hört namnet tidigare.
Sinnika Bohlin, s, känner igen honom från riksdagsåren, men inte personligt.
- Han verkar ändå vara en behaglig människa. Men det är klart jag är besviken att det inte blev en kvinna den här gången heller, säger hon.

Partikamrater
Den enda som verkligen sa sig känna den nya landshövdingen var partikamraten och nyvalda riksdagsledamoten Hasse Backman. Han stötte ihop med Christer Eirefelt en hel del under åren med arbete på partikansliet 1995-99.
- Han är en jättebra person med en bra profil, med kunskap om näringslivspolitik och social kompetens. Han känner väldigt många med inflytande och har stor trovärdighet, tycker Hasse Backman.
Vem är då Christer Eirefelt, den man som ska bo i residenset Gävle slott de närmaste åren och leda länsstyrelsen?
Tyvärr gick han inte att nå under onsdagskvällen och kunde således inte berätta något om sig själv.
Men från andra källor har vi tagit reda på att han är född den 4 maj 1942.
1960 tog han realexamen och studerade sedan en byggnadsteknisk kurs på Hermods.
1970-79 hade han en egen snickerifabrik/byggnadsfirma i Falkenberg. Därefter valdes han in i riksdagen för folkpartiet och har under åren där suttit längst tid i näringsdepartementet, en period som vice ordförande.
Han har också flerårig erfarenhet som 2:e och 3:e vice talman, liksom som ledamot i riksbanksfullmäktige och utrikesnämnden. Dessutom har han suttit med i ett flertal statliga kommittéer och i folkpartiets partistyrelse.
Efter att han lämnade riksdagen 1998 saknar vi dock uppgifter om vad han sysslar med. Men enligt uppgifter från ett register så bedriver han konsultverksamhet avseende företags organisation och information.
Någon koppling till Gävleborg verkar inte finnas.
Under torsdagen ska regeringen ta ställning till utnämningen av ny landshövding.

Mattias Jonsson

Mer läsning

Annons