Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsocentraler visar vägen

Ökande medicinkostnader är en tuff utmaning för landstingen. Men hälsocentralerna i Gävleborg visar att det går att byta ut dyra läkemedel mot billiga – utan att patienterna blir lidande.

Annons

Primärvården är den del av sjukvården i Gävleborg som ligger bäst till ekonomiskt. Verksamheten nådde i fjol ett plusresultat på nio miljoner kronor.

En förklaring är att hälsocentralerna skaffat sig en god kontroll över läkemedelskostnaderna. Medan medicinkostnaderna ökar generellt – i fjol steg de med 3,8 procent i Sverige – har primärvården i Gävleborg lyckats sänka dem.

Länets hälsocentraler lade i fjol ut 220 miljoner kronor på läkemedel. Det är 1,7 miljoner mindre än året före.

Familjeläkarna har lärt sig att titta på prislappen innan de skriver ut mediciner. Finns det flera likvärdiga preparat väljer de det billigaste.

– Det här är något vi arbetat med i flera år och som vi nu börjar se goda resultat av, säger Börje Svensson, chefläkare inom primärvården i västra Gästrikland.

Han nämner blodfettssänkande läkemedel och blodtrycksläkemedel som två grupper där det går att spara mycket pengar genom att avstå från att skriva ut onödigt dyra varianter.

– Det finns stora prisskillnader inom dessa grupper, säger Börje Svensson.

Han betonar att den behandling patienterna får inte är sämre än förr.

– Vi tummar inte på kvaliteten.

Att det så framgångsrikt gått att styra om förskrivningen till billigare läkemedelsvarianter är till stor del landstingets läkemedelskommittés förtjänst, anser Börje Svensson.

Kommittén ger ut ”kloka” rekommendationer om vilka läkemedel som bör skrivas ut vid olika diagnoser och gör regelbundna uppföljningar för att kontrollera att hälsocentralerna följer rekommendationerna. Inom primärvården har man också genomfört utbildningsinsatser för att öka kunskaperna om hur läkemedelskostnaderna kan hållas tillbaka.

– Det här är en levande process på alla nivåer i verksamheten, säger Börje Svensson.

Mer läsning

Annons