Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsoslingan håller måttet

/
  • Kent Hast, Sören Svensson, Sabrina Hagegård, Marianne Andersson och Mona Krigsman beger sig ut för att kontrollmäta Valbos Hälsans stig. Foto: NICK BLACKMON

VALBO Med mäthjulet i hand begav sig Valboinitiativet, hjärt- och lungfonden och kommunen ut på Valbos blivande Hälsans stig.

Annons
En sju kilometer lättgången och lättrullad slinga ska det bli. Från hälsocentralen tar den vägen förbi sport- och köpcentrumen, viker av längs ån, förbi Vretas och hembygdsgården och rundar industriområdet innan den vänder mot hälsocentralen igen.
I går skulle den kontrollmätas och kilometerskyltarna prickas in på kartan under överinseende av Sabrina Hagegård, ansvarig på hjärt- och lungfonden, och Marianne Andersson, landskapsarkitekt på tekniska kontoret.

Idén kommer från en grupp i Valboinitiativet som ägnar sig åt hälsofrågor. De vill anknyta till möjligheten att skriva ut motion på recept och har därför valt
att lägga starten just utanför hälsocentralen.
Mona Krigsman, aktiv i Valboinitiativet och tidigare distriktssköterska, säger att motion är bra för hälsan.
- Man kan stoppa mycket, om man är på gränsen till diabetes till exempel.
Slingan kostar runt 80 000 kronor att anlägga, med skyltar och upptryckta kartor. De har fått bidrag från kommunen och primärvården. Hälften av pengarna återstår att skramla ihop.
- Vi räknar med invigning den andra maj, säger Sören Svensson i Valboinitiativet.
Anna Bagge

Mer läsning

Annons