Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnchefen satsar på gruvor

GÄVLETvå personer är beredda att satsa stora pengar i Gävles enda börsnoterade företag, Scanmining. Om tre veckor tar aktieägarna ställning till om bolagets vd Thomas Nilsson och styrelseordföranden Olle Widigsson, vd för Gävle hamn, ska få köpa tillsammans 800 000 aktier i företaget.

Annons
Genom en riktad nyemission får Olle Widigsson tillfälle att köpa 400 000 aktier à 1:75 i bolaget. Scanminings vd, Thomas Nilsson, får köpa 400 000 aktier i form av optionsrätter.
- Vi har redan förbundit oss att köpa enligt de här villkoren, säger Thomas Nilsson.
- Vi är övertygade om att det här är en bra affär.

Viktig signal
För aktieägarna, både de nuvarande och de framtida, är det en viktig signal att vd:n och styrelseordföranden är beredda att satsa pengar i bolaget.
- För mig är det en etisk fråga, säger Olle Widigsson, som redan har 250 000 aktier i bolaget.
Scanmining är mitt uppe i ansträngningarna att jaga kapital till bolagets storsatsning på en gruva i Västerbotten, Blaikengruvan. Tidigare i år köpte Scanmining också en guldgruva i Finland. Brytningen där kan komma igång senare men köpet omfattade också en anrikningsanläggning som kan användas vid Blaikengruvan.
Med en planerad årlig produktion på 1,5 miljoner ton malm, blir Blaikengruvan ett av Sveriges största dagbrott för bly-, zink- och guldmalm, om och när projektet dras igång på allvar.
- Det är inget prospekteringsbolag, säger Olle Widigsson.
Tidigare hade bolaget också en tidsplan för att dra igång projektet, en plan som man tvingades överge när lågkonjunkturen slog till och gjorde investerarna försiktiga.
Nu gör man inga tidsprognoser, men Olle Widigsson tror på bolaget och på att gruvdriften kommer igång. Alla tillstånd är klara och en stor del av de nödvändiga investeringarna är gjorda.
- Finansieringsfrågan tar tid, men det är inte mycket till som ska behövas, säger Olle Widigsson.
När han tillfrågades om att ta uppdraget som styrelseordförande frågade han också sin egen styrelse i bolaget Gävle hamn, och fick ett skriftligt tillstånd att ta uppdraget. Någon intressekonflikt med jobbet som vd för hamnbolaget ser han inte.

Mer läsning

Annons