Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnstrejk mot EU-förslag

/
  • Foto:NICK BLACKMONPolitik och kortspel. Inget jobb i hamnarna under tre timmar på fredagseftermiddagen. Stuveriarbetarna diskuterade EU:s hamnpolitik i stället - och spelade lite kort.

GÄVLE
Under tre timmar på fredagseftermiddagen upphörde allt lastnings- och lossningsarbete i hamnarna i Gävle och i ett 40-tal andra hamnar i landet.

Annons
Ett hundratal stuveriarbetare i Gävle, alla medlemmar i Transport, deltog i aktionen, en protest mot förslaget till nya EU-regler för arbetet i hamnarna.
Om de nya EU-reglerna träder i kraft kommer bland annat lastning och lossning att kunna utföras av ombordanställda. Det oroar hamnarbetarna, inte bara för arbetstillfällen, som riskerar att gå förlorade.

Har protesterat förr
- Man har ju redan så lite folk som möjligt på båtarna, säger Peter Lövkvist, ordförande i Transports avdelning 1 i Gävle, som är särskilt oroad för vad det ska innebära på bekvämlighetsflaggade båtar.
Transportarbetarförbundet har protesterat mot EU-reglerna förr, och det har också gjorts en hel del justeringar av förslaget. Men nu ser det ut som att det blir verklighet i mars, och inom några år kan det bli oroligt i hamnarna, befarar Transport.

Kan leda till kaos
EU-reglerna innebär att fler operatörer ska släppas in i hanteringen med lastning och lossning, allt för att öka konkurrensen. Men det kan leda till kaos, och i förlängningen minskad säkerhet och sämre arbetsmiljö för hamnarbetarna.
- Det man är orolig för är lycksökare, som bara vill komma och ta godbitarna, säger Peter Lövkvist, som jämför med utvecklingen när flyget avreglerades.
De 20 arbetare som är anställda i Gävle Hamn var egentligen inte uttagna i manifestationen, men deltog ändå tillsammans med de cirka 80 anställda i Gävle Stuveri. Ett containerfartyg i Fredriksskans blev liggande en dag extra på grund av manifestationen.
- Vi stöder inte aktionen. Det här drabbar ju bara våra kunder, säger Gävle Stuveris VD, Åke Jonsson.
Stuveriet sökte dispens för att slippa drabbas av konflikten, men fick avslag på sin ansökan.
Totalt deltog upp emot 3 000 hamnarbetare i aktionen.
SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons