Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamrångebönder prisas kungligt

I 23 år har de levererat mjölk från sin gård i Hamrångefjärden, Christina och Ingemar Hägglund. Nu får de LRF Mjölks högsta utmärkelse; Guldmedaljen. Den får de ta emot från prins Carl Philip under en ceremoni i Stockholm.

Annons

Den 13 april får de ta ledigt från föräldragården med de 24 korna och fara till Stockholm för att ta emot hedersbetygelsen för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet.

– För oss är Guldmedaljen ett erkännande för att vi lyckats med jobbet och vi är väldigt glada för den, säger Christina Hägglund i ett pressmeddelande.

Sedan 1999 är mjölken från deras kor ekologisk och Krav-certifierad. De började med fem kossor.

– Ingemar var tidigt inställd på att ta över föräldragården. Jag tillbringade somrarna och loven hos en moster och hjälpte till med mjölkningen från 12 års ålder. Där och då skapades ett djurintresse som ledde fram till lantbruksskolan där vi fann varandra, säger Christina.

Hon tycker att det har blivit lättare sedan de gick över till ekologisk produktion.

– Vi vill själva dricka mjölk av högsta kvalitet och då faller det sig naturligt att vi även producerar sådan mjölk. I Sverige har vi strikta krav på djurskydd och miljö och våra djur håller landskapet öppet. Dessutom ger mjölkgårdarna många jobb.

Mer läsning

Annons