Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir bas för Gävletidningar AB

GÄVLE
I går bildades styrelsen för Gävletidningar AB. Bolaget ska ge ut tidningarna Arbetarbladet och Gefle Dagblad, och ansvara för den nyhetsbyrå som ska förse båda tidningarna med sportsidor.

Annons
Styrelseordförande blir Rolf Jonsson, som i dag är ordförande i Gefle Dagblads styrelse. Hans vice blir Sture Sandberg från Arbetarbladet.
Totalt får Gefle Dagblad fyra styrelseposter och en suppleantplats, medan Arbetarbladet får två ordinarie platser och två suppleantplatser i det nya bolaget.
De totalt fem olika fackklubbarna på de två företagen har krävt att få minst två ordinarie platser och tre suppleantplatser så att alla ska kunna vara med på styrelsemötena. Men de har fått blankt nej.
- Facken erhåller två ordinarie och två suppleantplatser. Ägarna är överens om att tillämpa den principen, säger Jan Cahling, nyvald vd för Gävletidningar AB.
Journalisterna på de båda tidningarna kommer att representeras av Ulrika Porath från Arbetarbladet, och Kerstin Monk från Gefle Dagblad som blir suppleant.
Ulrika Porath blir därmed den enda ordinarie kvinnan i styrelsen.

Gävletidningars första uppgift blir att utse en chef för den nybildade nyhetsbyrån som ska förse tidningarna med sportsidor. Det arbetet börjar redan den här veckan.
Senast i augusti tänker man lägga fram en budget för bolaget, och en reviderad bemanningsplan.
Enligt Jan Cahling kommer ett trettiotal tjänster försvinna i den nya organisationen. De största nedskärningarna drabbar annons- och ekonomiavdelningarna som i framtiden ska drivas gemensamt.
Äldre medarbetare kommer att erbjudas en förtidspension. Hur många det blir eller vid vilken ålder vill inte Jan Cahling säga i dag.
- Det hamnar någonstans runt 60 år, men kommer också att vara individuellt betingat, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons