Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick dödshot via mejl

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG I söndags öppnade Per Lundberg ett anonymt mejl adresserat till honom på Svenska Måleriförbundet i Gävle. Enligt e-postmeddelandet svävade inte bara Per Lundberg själv utan även hans familj i livsfara.

GÄVLE
Ombudsmannen Per Lundberg och hans närmaste har hotats till livet.
- Och så skulle de bränna upp huset, säger han till Gefle Dagblad om dödshotet.

Annons
I söndags öppnade Per Lundberg ett anonymt mejl adresserat till honom på Svenska Måleriförbundet i Gävle.
Enligt e-postmeddelandet svävade inte bara Per Lundberg själv utan även hans familj i livsfara - dessutom hade avsändaren bemödat sig om att ta reda att på Lundbergs bostad är ett trähus och därför lätt att sticka i brand.
Hotet har nu anmälts till Gävlepolisen, som ser mycket allvarligt på det inträffade.
I sitt utsatta arbete som ombudsman har Per Lundberg flera gånger råkat ut för verbala råsopar. Ofta tillhör jargongen förhandlingsspelet eller en utpräglat "grabbig" kultur i den mansdominerade måleribranschen.
E-postmeddelandet var annorlunda.
- Det hade en personlig prägel... Jag har jobbat som ombudsman sedan 1992 men det här var nytt för mig. Man sätter press på mig privat. Det är otäckt, säger Per Lundberg.
Avsändaren är misstänkt för olaga hot eller grovt olaga hot, brott som kan ge fängelse. Det går inte att omedelbart slå fast gärningsmannens identitet, men Gävlepolisens utredare har visst hopp om att brottet går att klara upp.

Anonymt mejl
Meddelandet skickades från en Hotmail-adress. Hotmail är en gratis e-posttjänst som är populär. Man behöver inte identifiera sig för att registrera ett användarkonto.
Men ett meddelande avslöjar ändå från vilken uppkoppling det sänts. Det kan naturligtvis röra sig om en allmän dator, men är datorn och internetuppkopplingen personlig är det ett genombrott för utredningen.
- Det är sådant vi tittar på, säger förundersökningsledare Torbjörn Säfström.

Bryter sekretess?
Bland annat måste Microsoft Network, som äger Hotmail, gå med att bryta sekretessen kring sina servrar för att mejlet ska gå att spåra.
Med stor sannolikhet finns det en koppling mellan dödshotet och en avslutad eller pågående konflikt Per Lundberg driver som ombudsman. Måleribranschen dras med samma problem som byggbranschen.
Det finns uppgifter om ekonomisk brottslighet när östeuropeiska svartjobbare kommer till Gävleborgs län.
- Absolut. Under den kommande säsongen kan det vara 4-500 stycken. Det är organiserat, säger Per Lundberg.
Måleriförbundets ombudsmän arbetar med att följa upp tips om att svartarbete förekommer. Målarna, ofta från Östeuropa, accepterar svart betalning och tar arbetstillfällen från Måleriförbundets medlemmar.
På grund av utsattheten har diskussioner förts centralt inom förbundet om kamratstöd till ombudsmännen ute i landet.
Dock verkar det saknas policy att alltid anmäla allvarliga hot, eller så avstår en enskild ombudsman från att anmäla för att inte förvärra situationen.
Därför går det inte att säga säkert hur utbrett problemet är.
Ombudsmän i norra Sverige har hotats utan att det gjorts polisanmälan, erfar Gefle Dagblad.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons