Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han föreläser om våldets konsekvenser

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON För hårdare tag. Kim Säterbro från Örebro åker runt till högstadie- och gymnasieskolor för att bland annat föreläsa om våldets konsekvenser.

GÄVLEKim Säterbro går rakt på sak och väjer inte för det otäcka.Flera av gymnasieeleverna på Borgarskolan skruvar sig i stolarna av obehag när han berättar om Janne som i droghallucinationerna hackade sönder sin ena arm med en kulspetspenna.

Annons
Och det är knäpptyst i salen när han berättar om 16-åriga Maria som hängde sig i gympasalen efter flera år av mobbning.

Hans bror mördades
Kim Säterbro berättar även om sin storebror Micke som dödades 1991, ett våldsbrott som polisen ännu inte hittat någon lösning på.
- Mordet på min bror var motorn för mig att sätta igång att föreläsa, säger Kim Säterbro, som bor i Örebro.
Han började resa runt till högstadie- och gymnasieskolor 1992 och säger att han varit på runt 500 skolor sedan dess. Föreläsningarna handlar om konsekvenserna av misshandel, droger och mobbning. Bland annat skickar han runt en bild som visar hur ett ungt ansikte, söndermosat av sparkar, kan se ut.
- Mobbning är ett flumord. Egentligen handlar det om ren och skär misshandel, tycker Kim Säterbro som anser att det är rätt att polisanmäla mobbning och att stänga av elever som kommer till skolan med kniv.
Han säger också att föräldrar tar för lite ansvar:
- Det går faktiskt inte att skylla allt på skolan.
Ett hundratal gymnasieelever lyssnade på Kim Säterbro i Borgarskolans aula i går.
- För jävligt bra, sa bland annat Robert Johansson direkt efter föreläsningen.
- Det var bra att han visade bilderna så att man fick se konsekvenserna av våldet. Fast det är kanske inte lika grovt här som i Stockholm.
MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons