Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han pekar på en öm punkt

HAMRÅNGE/Vägen tillbakaEn stor del av de patienter som går sjukskrivna i väntan på behandling eller en noggrann undersökning gör det helt i onödan. Med rätt behandling skulle familjeläkarna kunna hjälpa betydligt fler att snabbt komma tillbaka i jobbet, och minska sjukskrivningarna.

Annons
Det hävdar Hector Lerner, familjeläkare på Hamrånge hälsocentral som med framgång behandlar patienter med ortopedisk medicinteknik, OMT. Tekniken, som bara sporadiskt berörs i den traditionella läkarutbildningen, förtjänar ett bättre öde, enligt Hector Lerner.
- Den vackraste specialitet man kan tänka sig.
Han har studerat, praktiserat och forskat om tekniken sedan 1993, och vet att den hjälper, inte minst för smärtpatienterna.
- De är de svåraste och tuffaste, och ingen vill ha dem. Smärtpatienterna är mina drömpatienter, säger Hector Lerner.

Går att behandla direkt
Hans läkarkollega på hälsocentralen, Anders Lichtenstein, arbetar med samma inriktning, liksom sjukgymnasten Sören Larsson.
Filosofin är att många sjukdomstillstånd i kroppen, dysfunktioner, går att behandla direkt, utan långa och kostsamma undersökningar.
I väntan på onödiga undersökningar och provtagningar blir relativt friska patienter dessutom ännu sjukare.
- Våra felprioriteringar gör att sjukvården drunknar, säger Hector Lerner.
- Tänk så många cancerpatienter som får vänta för att vi skickar friska patienter till röntgen.
- Det är förskräckligt.
Med ett ortopediskt medicinskt arbetssätt genomför läkaren och/eller sjukgymnasten provbehandlingar, till exempel sjukgymnastik och cortisoninjektioner, som utesluter eller fastställer en diagnos.

Aktiva patienter
Arbetssättet innebär också att patienten blir aktiv i behandlingen. Sjukgymnast och läkare lägger ner mycket tid på att förklara vad problemen består i och vad patienten själv kan göra för att lindra besvären. Resultatet är inte alltid att patienten blir helt botad, men tillräckligt besvärsfri för att kunna gå tillbaka till arbetet.
Metoden kan användas på en stor del av patienterna på hälsocentralen. Enligt Hector Lerner är det en mycket liten grupp som har sjukdomar som måste vidare i sjukvårdsapparaten.
Metoderna på Hamrånge hälsocentral var en del av framgången i projektet på Stora Enso som GD berättade om i den inledande artikeln i serien. Ett nära samarbete mellan försäkringskassan, hälsocentralen, företag och företagshälsovård, har bland annat gett familjeläkarna
en ny roll. Företagshälsovårdens läkare sjukskriver patienterna. Hector Lerner och Anders Lichtenstein behandlar dem.

Otrolig känsla
- Det är en otrolig känsla att kunna bota en patient. Om jag inte fick jobba med det skulle jag inte jobba inom primärvården, säger Hector Lerner.
Han framhåller dessutom gärna samarbetet med sjukgymnasten Sören Larsson. Tillsammans utgör de ett vårdteam, som har suddat ut gränserna mellan sjukgymnast och läkare. Det kan lika gärna vara sjukgymnasten som ställer diagnosen,
och det har läkaren inget emot.
- Oftast har han rätt, säger Hector Lerner.
Han är en av sjukvårdens eldsjälar som också vill sprida sina erfarenheter till andra. För några veckor sedan fick han tillfälle att berätta om sitt arbete för familjeläkarna i landstinget, och han har en öppen inbjudan att göra det igen.
Hector Lerner kommer att samla sina erfarenheter av ortopedisk medicinteknik i ett kompendium för läkare och sjukgymnaster, ett arbete som redan är igång. Och han ser fram emot att få undervisa kollegorna om en metod som han är övertygad om kan hjälpa många.
- Det har börjat lossna, säger Hector Lerner.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons