Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ska ena oppositionen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG\nIngen lokalpatriot. Björn Brink, centerns nya oppositionsråd i landstinget i Gävleborg, vill inte ses som en företrädare för sjukvårdens intressen i Hälsingland. Han har hela länets bästa för ögonen, försäkrar han.

GÄVLE
Han är hälsingebonden som kommit till Gävle för att ena landstingets tilltufsade opposition. Fem partier som spretar åt olika håll ska förmås att uppträda gemensamt och ge majoriteten en match.

Annons
Björn Brink har vanan av samarbete inne.
- När jag var kommunalråd i Ljusdal ledde jag en kartell med sju partier, det var inte helt enkelt men det gick, säger han.
Björn Brink, sedan årsskiftet oppositionsråd för centern i landstinget, tar emot i sitt nya arbetsrum i landstingets ledningskontor. Han ger ett lågmält och lite reserverat intryck.
Inga stora ord, inga vida gester.

Ingen duvunge
Björn Brink är dock långtifrån någon politisk duvunge. Han har många års erfarenhet från främst kommunalpolitiken och är känd som en vass polemiker. Men i landstingsvärlden är han ännu inte riktigt hemtam.
- Jag går in i det här uppdraget med största ödmjukhet, det här är ett helt nytt område för mig, säger han.
Som ledare för det största oppositionspartiet i landstinget har Björn Brink axlat den inofficiella rollen som oppositionsledare. En uppgift han tar på stort allvar.
- Det är en styrka om oppositionen kan uppträda samlat och visa för länsinvånarna att det finns ett tydligt alternativ till majoriteten. Man behöver inte sudda ut de olika partiprofilerna för det, säger han.
Hösten blev tung för de fem oppositionspartierna. Först slank landstingsmakten dem nesligt ur händerna, sedan förlorade de också slutgiltigt striden om Bollnäs akutsjukhus.
Nu måste de lägga bitterheten bakom sig och se framåt, menar Björn Brink.
- Viktiga frågor väntar, ju mer enade vi kan stå desto starkare blir vi.

Uppväxt på bondgård
Björn Brink har sina rötter i Färila i norra Hälsingland. Han är född och uppväxt på den bondgård han själv drivit i många år och där han fortfarande bor kvar.
Att han skulle bli bonde och ta över fädernegården var självklart.
- Det bestämdes redan när jag föddes. Det var det gamla bondesamhällets synsätt, gården hade gått i arv i många generationer och så skulle det fortsätta. Visst, jag hade kanske andra intressen också, men det här var en plikt, ett ansvar. Samtidigt blev det en källa till mycket glädje.
Han förberedde sig genom att utbilda sig till lantmästare. Under 1970-talet jobbade han en period som säljare och marknadsförare av lantbruksmaskiner innan det 1979 var dags att återvända för gott till Färila.
Parallellt med lantbruket påbörjade Björn Brink en politisk karriär inom centern. Den ledde honom så småningom till posten som kommunalråd i Ljusdal. Under senare år har han varit oppositionsråd i kommunen.
När kommunvalet i höstas inte resulterade i maktskifte övervägde Björn Brink att lämna politiken. I stället sadlade han om och blev landstingspolitiker. Han tog över oppositionsrådsposten sedan Stefan Jonäng avsagt sig uppdraget.
- Jag var lite tveksam först men partikamraterna var envisa. Nu tycker jag att det ska bli roligt. Efter så många år i kommunpolitiken ska det bli skönt att byta arena.

Ingen lokalpatriot
Centern har i landstingspolitiken profilerat sig som något av ett intresseparti för sjukvården i södra Hälsingland. Partiet vann många röster på det i valet i höstas. Förväntningarna lär vara stora på att Björn Brink ska fortsätta i den traditionen. Men själv värjer han sig.
- Någon lokalpatriot har jag aldrig varit. Som kommunalråd fick jag kritik för att jag inte tillräckligt gynnade Färila. Den som tror att jag nu bara kommer att slåss för Hälsingland blir besviken. Mitt uppdrag är att se till hela länets bästa.
Samtidigt betonar han att landstinget måste ta ett regionalpolitiskt ansvar och verka för att hela länet kan leva.
- All sjukvård kan inte koncentreras till Gävle, det måste finnas ett starkt sjukhus även i Hälsingland.
BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons