Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln breder ut sig

/
  • Arkivbild Kommers. Handeln i Valbo växer så det knakar. Köpcentrum har nyligen byggts ut. Och det finns utrymme för att växa ytterligare söder om riksväg 80.

GÄVLE
Protesterna från remissinstanserna och på insändarsidorna bet inte. Utbyggnaden av Valbo köpcentrum är nu en ännu viktigare del i det omarbetade förslaget till handelspolicy för Gävle.

Annons
- I Valbo finns redan ett starkt utbud och effekterna på stadskärnan kan bedömas bli mindre än i alternativa lägen närmare staden, skriver planeringschefen Göran Berfenstam i ett förslag till kommunstyrelsen.

Sämre miljö?
Rädslan för att en nytt köpcentrum söder om riksväg 80 leder till mer trafik och därmed sämre miljö är obefogad.
Miljöeffekterna blir ungefär lika stora för Valbo som för andra alternativa områden, förklarar han.
Handelspolicyn är tänkt att antas av kommunfullmäktige i juni. Förutom en utökning av Valbo köpcentrum som externhandel så består den av en redogörelse av hur det ser ut med handelns förutsättningar i kommunen i dag, ett förslag på framtida inriktning av handeln och hur man ska jobba med handelsfrågor i kommunen.
Mest uppmärksamhet har dock tanken på en ökad handel vid Valbo köpcentrum väckt.
Ett kontroversiellt förslag har lagts om att bygga ut själva området på åkermarken söder om riksväg 80. Där ska man, enligt planerna, satsa på handel med skrymmande varor. Det handlar om möbler, bilar, byggvaror med mera.

Arrenderar mark
Protester mot en utbredning av köpcentrets område har väckts främst från den familj som arrenderar åkermarken, men även länsstyrelsen, lantbrukarnas riksförbund och naturskyddsföreningen.
Mot själva utökningen av den externa handeln ansluter sig även Ockelbo kommun, bygg- och miljönämnden, fackförbundet Handels, miljöpartiet och vänsterpartiet. De ser det som negativt för närhandeln inne i samhällena om man satsar på extern handel. Då riskerar man att den slås ut och att icke bilburna drabbas.

Biter inte
Argument som inte biter på planeringschefen.
- Motiven är att det är viktigt för konkurrensen och förutsättningarna för tillväxt på orten och i regionen att handeln får möjlighet att utvecklas och följa med i förändringarna inom handeln, skriver han.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons