Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är de riktiga bokslukarna

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Näsan i böckerna. Det har klass fyra på Lillhagsskolan i Bomhus haft de senaste månaderna. De har vunnit tävlingen Bokslukaren. Det innebär att de tillsammans har läst fler sidor än någon annan klass i Gävle på ett halvår.

GÄVLE
Klass 4 på Lillhagsskolan i Bomhus slukar mest böcker i Gävle.
Tillsammans har klassen läst 127 689 sidor (!) på ett halvår.

Annons
- Det var en artikel i eran tidning som gjorde att de fick eld i baken och började läsa, säger läraren Elisabeth Magnusson.

Tävling
Klassen har nämligen varit med i tävlingen Bokslukaren. Den går ut på att läsa så många sidor som möjligt på sex månader. Läraren och skolans bibliotekarie har hjälpt till att välja ut lämpliga böcker åt alla i klassen, och avsatt tid för läsning.
I höstas skrev GD om klassen Karlavagnen 4 på Andersbergsskolan som också deltog i tävlingen.
- När vi läste hur mycket de hade läst så kollade vi hur mycket vi hade. Då ville vi slå dem, förklarar Jennika Ojala.
Och det lyckades de med. Lillhagsskolan vann över Andersbergsklassen, som kom på andra plats bland fyrorna. När Gefle Dagblads reporter berättar det för klassen på Lillhagsskolan utbrister allmänt jubel.
Den 23 april blir det högtidlig prisutdelning.
- Vi ska åka till gasklockorna och få träffa skådespelarna i Trollkarlen från Oz. Och så får vi varsin bok, förklarar Daniel Wigren.

75 böcker

Vissa i klassen har verkligen drabbats av läslust. Mikaela Lindberg har läst 75 böcker under de sex månader som tävlingen pågått.
I snitt har klassen läst 4 560 sidor per elev.
Vad är då en bra bok?
- Den ska vara spännande och lätt att förstå. Den ska handla om något man själv är intresserad av och den ska vara rolig, förklarar klassen.
Som Harry Potter-böckerna.
Alla utom kanske fyra-fem elever har läst någon eller alla av Harry Potter-böckerna under tävlingen. Kanske var det just det som gjorde att klassen vann över Andersbergsskolan.
Det och Gefle Dagblads artikel.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons