Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är värstinganläggningen som Gävleföretaget bygger

/
  • 3D-projiceringar och kameror på väggarna är trenderna som råder. Genom att använda vit färg på insidan framhävs de extra tydligt. Såhär ser det ut när bygget i Örebro byggs.
  • Att bygga vattenrutschkanor är en hel vetenskap. Fallhöjd, vattenflöde och temperaturskillnader måste räknas ut för att allt ska stämma. Såhär ser det ut när bygget i Örebro byggs.
  • Thomas Lugnet, vd på Hydrosport Sweden.
  • Fabriken i Ockelbo tillverkar banorna.
  • Fabriken i Ockelbo tillverkar banorna.
  • Såhär ser det ut när bygget i Örebro byggs.

Norra Europas längsta vattenrutschkanor har ritats i Gävle. Nu byggs de i Örebro. 3D-projiceringar och kameror på väggarna är det senaste.
Hydro Sport Sweden har fått sin största order någonsin.

Annons

Lagom till sportlovet öppnar Norra Europas längsta vattenrutschbanor på Gustavsvik i Örebro. De är ritade av Hydro Sport Sweden i Teknikparken. Tre olika typer av banor ska det bli. Alla tre ska åkas i med ringar.

Den första får koner, där 3D-bilder projiceras på väggarna. Du som färdas i det mörka röret kan exempelvis få åka rätt i ett dinosauriegap. Eller styra ut i rymden. Du som åker får själv välja tema genom att trycka på en knapp vid starten. Vad du väljer påverkar bilder och färger i banan.

Bana nummer två är en tävlingsbana, där två till fyra åkare tävlar mot varandra. Rött eller grönt ljus längs vägen visar vem som leder. Den tredje banan är bred och färgsprakande.

3D-bilder och kameror i kanorna är det senaste i vattenrutschvärlden. De görs av ett holländskt företag som Hydro Sport Sweden samarbetar med. Badupplevelsen blir mer än bada bad, när datorer kopplas in. Det ger högre attraktion och flexibilitet. I sociala medier kan åkarna sedan dela med sig av bilder på sig själva från åkturen.

Starthöjden på de tre banorna i Gustavsvik är svindlande 16 meter. Ordern är värd 20 miljoner, vilket är Gävleföretaget Hydro Sport Swedens största någonsin. I fjol omsatte de 10 miljoner. I år kan det bli 20 eller 30. Samtidigt som storordern i Örebro förhandlas nämligen med Estland.

– Den bidrar nu till att vi kan utveckla företaget. Fabriken där kanorna tillverkas i Ockelbo har byggts ut. Nu måste vi rekrytera en till konstruktör också, säger vd Thomas Lugnet.

Hydro Sport Sweden är Sveriges enda tillverkare av vattenrutschkanor. Sedan starten i mitten på 80-talet har de levererat 42 000 meter rutschbana till 36 länder.

Mer läsning