Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du snacka Goya

/
  • Foto: GUN WIGH Dags att öppna. Stellan Wedin och hans polare i kvartetten som står bakom nya restarung och nattklubben Goya har jobbat hårt i fyra månader för att kunna ta emot alla dem som längtat efter något nytt och spännande i Gävle krogvärld.

GÅ UTHär är Gävles nya nöjeskrog, dit ni kan gå för att höra senaste skvallret. Snacka Goya, bokstavligen talat.

Annons
Om de blivande stamgästerna kommer att kallas för papegojor återstår att se. I så fall kan deras Q-märkta "bur" anses frikostigt tilltagen med en golv-till-tak-höjd på fem meter, flera rum och sammanlagt 350 kvadrat att vimla omkring på.
- Med köket, förråd och andra personalutrymmen rör det sig om cirka 600 kvadratmeter, säger Magnus Backman, en av ägarna till höstens mest spännande nyhet i Gävles restaurangvärld.
Läget, i det anrika och vackra Hypotekshuset vid Stortorget, går näppeligen att klaga på. Centralt, nära till bankomater och taxibilar, bland annat.
Hur många kan ni ta emot samtidigt?
- Vi har tillstånd för 400 gäster, upplyser Backman. Och lokalerna är garanterat trygga att vistas i. Om något skulle hända finns det nödutgångar praktiskt taget överallt. Skönt att slippa det orosmomentet, som en tid fanns på gamla Tre & Co.
Ägarna - som förutom Magnus Backman heter Stellan Wedin (även han med bakgrund från Tre & Co), Vahed och Reza Taghavi (som driver Allrum parallellt) - har satsat på en inredning som är tänkt att skapa värme och känslor av trivsel och gemenskap. Det är som ingenting annat i Gävle tidigare, som att kliva in på någon av de klassiska innekrogarna i Stockholm.
- Vi har utnyttjat lokalernas rymliga möjligheter och skapat en egen nisch utan att försöka efterlikna andra, hävdar Stellan Wedin. Jag vill inte kalla vårt ställe för en konkurrent till övriga krogar i Gävle utan snarare ett komplement. I synnerhet till närmaste grannen Brända Bocken, ett prima "förställe". Och förhoppningsvis lockar vi ut folk som tidigare mest suttit hemma och haft sitt umgänge.
Ända sen köpet av lokalerna var klappat och klart i månadsskiftet april-maj så har det jobbats febrilt dag och natt med rivning och ombyggnationer. Målet var att öppna förra lördagen, men det uppsköts en vecka. Pappersexercisen kring alla tillstånd som krävs tar sin rundliga tid.
I morgon kväll blir det i alla fall "grand opening" som det så vackert heter. Fast redan i tisdags var Goya värd för en hårmodesuppvisning med 150 frisörer på plats.
- Det blev ett fint test på att saker och ting fungerar, säger Stellan Wedin.
Vad väntar då gästerna som kommer till kvällens smygöppning för VIP-are och särskilt inbjudna och lördagskvällens officiella premiär? Här är svaret:
I storrummet med en väl tilltagen bardisk finns gott om plats för danssugna, på eller framför en upphöjning som ska fungera som scen i samband med livekonserter.
Uppe på övervåningen kommer discjockeyn, vanligtvis Christian Stjernström från insomnade Mandelklubb, att sitta och sköta plattbyten, ljud- och ljusreglage med nattklubbsstuk. Där lockar även soffor för ett mindre antal gäster, folk som måste vara ute i god tid kan förmodas.
I ett annat "softare" musikrum finns ytterligare en bar och bordsplatser för dem som vill äta något från smårättsmenyn. Ett kasino har inrättats i ett tredje uppehållsrum.
Goya är ingenting för äldre tonåringar?
- Nej, torsdag och fredag är det 20 år som gäller medan den undre gränsen är 23 år på lördagskvällarna, förklarar Stellan Wedin. Hur det blir längre fram när vi kanske ska ha öppet även andra dagar i veckan återstår att se. Inledningsvis satsar vi enbart på tordagar, fredagar och lördagar. Inga liveband är klara, men det blir bokningar, var så säkra. Kent vore inte så dumt...hehe.
Foto: GUN WIGH
Dags att öppna. Stellan Wedin och hans polare i kvartetten som står bakom nya restarung och nattklubben Goya har jobbat hårt i fyra månader för att kunna ta emot alla dem som längtat efter något nytt och spännande i Gävle krogvärld.
Rymligt och varmt. Det är i den här miljön som ägarna till nya Goya hoppas kunna locka tillräckligt många gäster. 400 kan tas emot samtidigt.

STEFAN ANDERSSON

Mer läsning

Annons