Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer dass i stora lass

/
  • Foto: LASSE WIGERT Väger 80 kilo. Thomas Nilsson (till vänster) lyfter utan problem en bajamaja på egen hand. Här får han hjälp.

GÄVLEDassen har anlänt till stan. Och tur är väl det. Åtta till femton kubik latrinavfall producerar festbesökarna per dygn under Cityfesten.

Annons
- Tänk om bajamajorna inte fanns! Då skulle det inte se kul ut i buskar och längs husväggar, säger Thomas Nilsson som äger Toabolaget och de ambulerande toaletterna.

102 bajamajor
Under de närmaste dagarna ska 102 vanliga bajamajor, sex urinoarer samt tre handikapptoaletter placeras ut på 20 platser i centrala Gävle. Det är fullt tillräckligt tycker Thomas Nilsson.

- Visst finns det vissa ställen där trycket är högre men Gävle har kommit långt när det gäller planering. Det är viktigt att vara observant på var det bildas köer och ställa dit fler toaletter, säger han.

265 liter avfall
Varje tank rymmer 265 liter avfall. Latrintunnorna töms varje morgon och sedan rycker Thomas Nilsson och hans personal ut och sanerar.
Varje toa skuras för hand, vätskor liksom toalettpapper och våtservetter fylls på.
Toabolaget patrullerar även på kvällstid och underhåller toaletterna för att de ska vara fräscha. I allmänhet är folk inte anmärkningsvärt grisiga av sig under den här typen av arrangemang, tycker Thomas Nilsson.

- Är det geggigt så beror det oftast på att det finns för få toaletter. Men visst finns det folk som svinar ner, säger han.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons