Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här krävs en insats – av män!

/
  • Något mer utstuderat manligt än att byta däck på bilen är väl svårt att tänka sig? För att inte helt förlora i status i framtiden kräver vi att få behålla detta typiskt manliga göromål för oss själva.
  • Fjärrkontrollen. Där går gränsen. Den ska vi behålla.
  • Låt frun köra! Förutom hem från festen förstås. Det är då du ska passa på att ta plats bakom ratten. När hon är på gott humör efter några glas vin har hon överseende med uppställ i kurvorna och rivstarter vid trafikljuset!
  • Låt kvinnan ta plats vid grillen. Detta jämlikhetssteg öppnar för dig och dina kompisar att ärva den mysiga festen i köket.
  • Att prata länge i telefon borde även männen klara av, eller hur?

Nittio år efter införandet av kvinnlig rösträtt kan vi nu dra en suck av lättnad. Jobbet är gjort. Arbetet slutfört. Sista striden... Ja ni fattar. Jämställdheten är ett faktum. Trots det har vi hittat några petitesser som står i vägen i strävan mot jämställdhetens absoluta nirvana. Här krävs en insats. Av män!

Annons

Är du man? Är du jämställd? Javisst, hörs talkörerna skalla. Men innerst inne, är det inte något som gnager och skaver när du tänker efter? Några små detaljer som behöver rättas till?

GD:s mansredaktion har sammanställt hela listan över de arbetsinsatser som krävs av oss män för att nå hela vägen. Ro skutan i hamn. Som seriös jämställdhetsivrare bör du, man, dra ditt strå till stacken och hjälpa till!

Håll i hatten så kör vi!

Hur kommer det sig att det ser likadant ut varje gång det vankas fest? Kvinnorna får stå och ha det trevligt i köket och du blir förpassad ut på altanen med en pilsner i handen? Just det, här krävs en insats. Nästa gång det vankas grillparty, samla då snabbt grabbarna i köket. Slå upp varsitt glas vitt ur en bag in box, sväng tillsammans ihop en läcker sallad och njut av varandras sällskap! Låt kvinnorna tända grillen.

Har du tänkt på vad mycket man kan göra när man åker bil? Skicka SMS, rycka näshår eller peta tänderna för att nämna några saker. Ta vara på den möjligheten! Sätt dig på passagerarsätet nästa gång. Låt frun köra!

Ska du och kompisen fiska i kväll? Varför inte börja värma upp med lite fiskesnack redan nu? Det finns så mycket att prata om. Linor, val av fluga, utrustning, kläder. För att inte tala om den förväntade fångsten. Ring upp direkt! Väljer du mobilen kan ni hålla igång samtalet ända tills ni faktiskt ses!

Sådärja. Det var de små punkterna det. Men för att våra barn fortfarande ska kunna skilja på pappa och mamma behövs faktiskt könsroller.

Därför kräver vi med Y-kromosom att även i fortsättningen att få...

...vara den i hushållet som tar bort det där läskiga som orsakar stopp i avloppet.

...äran att pumpa, smörja och sträcka kedjorna på familjens cyklar utan att få det minsta tack.

...nöjet att vara den som byter däck på familjens bilar höst och vår.

...hålla i fjärrkontrollen.

Mer läsning

Annons