Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här märks ingen kris

/
  • Daniel Gille håller inte med om kritiken mot arbetsgivaren. Han trivs med jobbet på Försäkringskassans kundcenter i Gävle.

Kritikstormen mot försäkringskassan har varit hård, både från kunder och från anställda. Men i Gävle är det inte många som håller med om kritiken.
– Jag känner inte igen mig i mycket av det som sägs. Personligen tycker jag att jobbet är jättekul, säger Daniel Gille, en av 200 anställda på kassans kundcenter i Gävle.

Annons

Det har stormat länge kring försäkringskassan och kritiken tog ny fart när fackförbundet ST i helgen presenterade en enkätundersökning bland medlemmarna på kassan. Enligt den finns det en hård kritik mot försäkringskassan som arbetsgivare och ett stort missnöje efter omorganisationen. Sex av tio unga anställda tycker att arbetsvillkoren försämrats, och hälften vill lämna sitt jobb.

Men Daniel Gille trivs med sitt jobb och har inga planer på att sluta. Han jobbade tidigare på Eniro och började i april förra året på det nystartade kundcentret i Gävle, ett av fyra i hela landet.

– Det är omväxlande och spännande, säger han i en kort paus mellan samtalen. Trycket är stort på de anställda som ska svara i telefonen. I går slogs rekordet för antal samtal, 40 000 på en dag, och då kan det också bli långa väntetider. I dag var väntetiden i genomsnitt tio minuter.

– Det är vi inte nöjda med. Vårt eget mål är att få ner det till högst två minuter, säger Lena Öhlén, en av enhetscheferna på kundcentret i Gävle.

Dit är det svårt att nå när trycket är som störst, i slutet av månaden. Men Lena Öhlén, Christina Westlund och Marie-Louise Engström, alla tre enhetschefer på kundcentret i Gävle, tycker ändå att omorganisationen har fungerat bra på deras arbetsplats.

Och bilden av en försäkringskassa i kris stämmer inte riktigt i Gävleborg, tycker Ulf Rastberg, länsordförande för fackförbundet ST.

– Vi har ett bättre läge här än på andra håll, säger han.

Däremot finns det en stor oro för vad som ska hända om regeringen inte skjuter till extra pengar. Enligt försäkringskassans ledning behövs det ytterligare en miljard för att klara verksamheten.

– Det är den frågan som gör folk mest oroliga, säger Ulf Rastberg.

Mer läsning

Annons